Web Analytics
FAZ: Srpska 'savršena zamka' za Kosovo - BetaRS

FAZ: Srpska 'savršena zamka' za Kosovo

Politika | 29.04.2024 | access_time 12:20
FAZ: Srpska 'savršena zamka' za Kosovo

Ometajući na sve načine predlog statuta Zajednice srpskih opština kada je konačno na stolu, Beograd sprečava prijem Kosova u Savet Evrope, piše danas Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Kako prenosi Dojče vele (DW), FAZ podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope sredinom aprila ubedljivom većinom izglasala prijem Kosova u članstvo, ali da poslednju reč ipak daju ministri spoljnih poslova zemalja članica.

Redovni godišnji sastanak ministara održava se sredinom maja. Ali, "deluje da tamo podrška za Kosovo nije tako ubedljiva kao u Parlamentarnoj skupštini", piše frankfurtski list.

List navodi da se iz više evropskih prestonica čuje da Kosovo, pre glasanja o prijemu, mora najpre da dopusti osnivanje ZSO kako bi obezbedilo prava srpske manjine, a tu argumentaciju, kako se čuje, dele i u Berlinu.

Prema oceni autora članka, novinara Mihaela Martensa, to je kao da je Srbiji dato pravo veta iako ono ne postoji u Savetu Evrope.

U tekstu se podseća da je ZSO predviđena još sporazumom Beograda i Prištine iz 2013, ali da se dugo ništa nije dešavalo.

Tek 2023. je srpska strana konačno predstavila nacrt statuta koji pak nije ispunjavao kriterijume Saveta Evrope pa je od oktobra prošle godine na stolu "neformalni nacrt" koji dolazi iz Brisela i Kvinte, dodaje FAZ.

Diplomate sada, piše dalje FAZ, zahtevaju da kosovski premijer Aljbin Kurti taj nacrt prosledi na proveru Ustavnom sudu Kosova kako bi izglasali prijem Kosova u Savet Evrope.

U tekstu se dodaje da je Kurti, tokom posete Nemačkoj prošle sedmice, pokušavao da pojasni da se Ustavni sud ne može baviti neformalnim dokumentom.

"Upadljivo je da se do sada nijedan izabrani predstavnik srpske zajednice na Kosovu nije zvanično odredio prema Nacrtu zajednice opština koji su predložile zapadne države. U četiri opštine na severu Kosova gde Srbi čine veliku većinu stanovništva – trenutno i nema izabranih srpskih gradonačelnika", piše list.

Srbi su bojkotovali i izbore i referendum za smenu albanskih gradonačelnika koji je mogao biti uvod u prevremene izbore, dodaje FAZ. Kako piše Martens, i to je Kurti pokušao da istakne u Berlinu - da jedino opštine mogu da se povežu u Zajednicu opština te da im to ne treba oktroisati iz Prištine.

Prema tumačenju novinara, ne čudi što sa srpske strane sada ne dolazi podsticaj da se Zajednica što pre formira. "Jer, iz vizure srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji kontroliše političare kosovskih Srba i diriguje im, ovaj konflikt je savršena zamka za Kosovo", navodi se.

Martens objašnjava kako izgleda ta "zamka". "Beograd zabranjuje srpskim političarima iz svoje nekadašnje pokrajine da prihvate izgledne inicijative za osnivanje zajednice opština ili da podrže ideje koje su podudarne sa standardima Saveta Evrope, ali se istovremeno glasno žali što nema Zajednice", dodao je.

"Tako su u Beogradu othranili zlatnu koku srpske diplomatije kako bi sprečavali zapadne integracije Kosova. Levom rukom se Kosovu postavljaju uslovi, a desnom se obezbeđuje da se ti uslovi nikad ne mogu ispuniti", piše FAZ.

Dodaje se da je Kurti u Berlinu pričao sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok, ali da o sadržaju razgovora ništa nije poznato. Kurti se sastao i sa drugim političarima.

FAZ kao "motor kosovskog prijema u Savet Evrope" predstavlja socijaldemokratu Franka Švabea, vođu delegacije socijaldemokrata i zelenih u Savetu Evrope.

Kako se navodi, Švabe se snažno zalaže za to da ministri zemalja članica ne torpediraju ono što su izglasali parlamentarci Saveta Evrope. Kao jedan od mogućih izlaza pominje se da se zapadni nacrt statuta Zajednice srpskih opština, umesto kosovskom Ustavnom sudu, pošalje "izvanrednim ustavnim pravnicima" Saveta Evrope.

"To bi mogao biti izlaz iz srpske zamke, kažu političari socijaldemokrata u Berlinu", zaključuje Martens u tekstu za FAZ.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Automoto

Zelena Srbija

IT