Web Analytics
Đedović Handanović: U 137 gradova i opština u Srbiji subvencije za mere energetske efikasnosti - BetaRS

Đedović Handanović: U 137 gradova i opština u Srbiji subvencije za mere energetske efikasnosti

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 30.04.2024 | access_time 10:10
Đedović Handanović: U 137 gradova i opština u Srbiji subvencije za mere energetske efikasnosti
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da se završio javni poziv za ovogodišnje učešće najmane 137 jedinica lokalne samouprave i gradskih opština u projeku dodele bespovratnih sredstava za mere energetske efikasnosti „Čista energija".

"Odziv je veći nego prošle godine što znači da će građani u više mesta konkurisati za subvencije koje idu i do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora. Prve javne pozive za građane lokalne samouprave raspisaće ubrzo", rekla je Đedović Handanović, saopštio je njen kabinet.

Ministarka je navela da je novitet da se od ove godine raspisaju posebni javni pozivi za socijalno ugrožena domaćinstva koja mogu da dobiju značajno veće subvencije.

"U tom slučaju Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije i uštede novac i da povećaju komfor stanovanja", rekla je ona.

Podsetila je da je prošle godine opredeljeno 1,91 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji.

"Time su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila”, rekla je Đedović Handanović i dodala da će projekat trajati do kraja 2027, do kada će se ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori