Web Analytics
Brnabić: Nastavićemo razgovore o poboljšanju izbornih uslova - BetaRS

Brnabić: Nastavićemo razgovore o poboljšanju izbornih uslova

Politika | 30.04.2024 | access_time 12:10
Brnabić: Nastavićemo razgovore o poboljšanju izbornih uslova
Foto: Beta/Emil Vas
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se nastaviti razgovori sa opozicijom u vezi poboljšanja izbornih uslova i ispunjenja preporuka ODIHR, do održavanja lokalnih izbora 2. juna.

Brnabić, koja je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), je nakon sednice Predsedništva te stranke, na konferenciji za novinare rekla je da je u razgovorima sa predstavnicima opozicije nastala "paradoksalna situacija", da je ona predložila da se u vezi kontrole biračkog spiska odmah formira komisija, dok su iz opozicije tražili da se prethodno donese zakon, što prolongira njeno formiranje.

Ona je ocenila, povodom zahteva opozicije da u javnim medijskim servisima ima više prostora za njihovo gostovanje, da je u RTV Vojvodina situacija već takva da lideri opozicionih stranaka u informativnim emisijama gostuju češće od predstavnika vlasti.

Navodeći kao primer emisije "Pravi ugao" i "Politbiro", Brnabić je rekla da su u njima predstavnici vlasti bili zastupljeni kao gosti, u 15,5 odsto emisija, dok su predstavnici opozicije bili zastupljeni u 34,5 odsto gostovanja.

"Ovakvu zastupljenost opozicije ne možete da nađete ni u mnogo razvijenijim evropskim demokratijama", rekla je Brnabić.

Povodom toga što se deo opozicionih stranaka izjasnio da će bojkotovati lokalne izbore, zbog zahteva da oni budu održani na jesen, Brnabić je rekla da je tokom pregovora sa opozicijom "2. juna bio njihov eksplicitni zahtev".

Teme