Web Analytics
Počela izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu - BetaRS

Počela izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu

Ekonomija | 01.05.2024 | access_time 11:35
Počela izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu
Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Izgradnja Nacionalnog fudbalskog stadiona u beogradskoj opštini Surčin, u okviru kompleksa EXPO 2027, počela je danas, a imaće oko 52.000 sedišta.

Stadion kružnog oblika biće prvi "bašta-stadion" - ukrašen zelenilom, posedovaće parking od 4.500 mesta, a radovi bi trebalo da budu završeni do decembra 2026. godine.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici Vlade Srbije u tehničkom mandatu, predsednika Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić je rekao da će narod glasanjem odlučiti kako će se zvati nacionalni stadion, koji će biti jedan od tri najlepša u Evropi.

"Nacionalni stadion nije samo stadion, to je pitanje života naših ljudi, imaće sve potrebe usluga. Ovo je ostvarenje naših snova, donosi rast, povećanje plata i penzija", rekao je Vučić tokom obilaska radova na lokaciji EXPO 2027.

Stadion će biti izgrađen na parceli od 32 hektara, po svim UEFA standardima, prema rešenju španskog artitekte Marka Fenvika.

"Sada je ovde 526 radnika, samo na stadionu ima 260 mašina. Moraće da rade u tri smene da bi stigli da završe do 1. decembra", rekao je Vučić i dodao da su u izgradnji angažovane domaće građevinske firme.

Specijalizovana izložba EXPO 2027 Beograd, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve" biće održana  od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Radovi na izgradnji objekata za EXPO su počeli u junu prošle godine.

Na tom prostoru će, pored izložbenog prostora za EXPO i Nacionalnog fudbalskog stadiona, biti izgrađen novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Planirana je izgradnja železničke pruge od 18 kilometara, na relaciji Zemun polje -  Aerodrom "Nikola Tesla" - lokacija EXPO 2027.

Vučić je rekao da se očekuje oko tri miliona posetioca na izložbi EXPO.

Naveo je da još nije odlučeno kome će biti prodati stanovi koji će biti izgrađeni na toj lokaciji.

"Beograd će do 2027. godine imati 'leteći' taksi, verovatno prvi u Evropi, u čemu ćemo sarađivati da Kinom", rekao je Vučić.

Istakao je da je veoma srećan što će Beograd 7. i 8. maja ugostiti kineskog predsednika Si Đinpinga.

"Brza zeleznica Beograd-Budimpešta je simbol našeg prijateljstva, nadam se da će u Srbiju doći mnogo više kineskih investitora", rekao je Vučić.

On je kazao da je izgradnja Nacionalnog stadiona omogućena i zahvaljujući pomoći Kine, čije kompanije su preuzele velike gubitaše u Srbiji - železaru u Smederevu i RTB Bor.

"Hvala kineskim kompanijama koje su i+u izgradnji objekata za EXPO 2027 angažovale veliki broj srpskih firmi", rekao je Vučić.

Ambasador Kine Li Ming je istakao da su kinesko-srpski odnosi na visokom nivou.

"Predsednik (Kine) Si će posetiti Srbiju, što je važna prekretnica, da otvorimo novo poglavlje u našim odnosima", kazao je Vučić. 

Dodao je da se nada da će EXPO doneti Srbiji nove investicije i mogućnost za još širu saradnju Kine i Srbije.

Milorad Dodik je rekao da je Republika Srpska ponosna na Srbiju, jer je doživljavao kao svoju.

"Srbija pokazuje sposobnost da u teškim vremenima ide dalje. Izgradnja ovog stadiona biće epicenatr svih događaja. Bez vizije nema ni ostvarenja. Srbija pokazuje sposobnost", kazao je Dodik.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić rekao da je danas veliki dan za fudbal, jer će biti izgrađeno velelepno izdanje.

"Nama ostaje da se izborimo da se na ovom stadionu postižu dobri rezultati, da stadion bude pun", kazao je on.

Teme