Web Analytics
Vučević u ekspozeu: Članstvo u EU je cilj Srbije, nećemo priznati Kosovo, ni uvoditi sankcije Rusiji - BetaRS

Vučević u ekspozeu: Članstvo u EU je cilj Srbije, nećemo priznati Kosovo, ni uvoditi sankcije Rusiji

Politika | 01.05.2024 | access_time 13:50
Vučević u ekspozeu: Članstvo u EU je cilj Srbije, nećemo priznati Kosovo, ni uvoditi sankcije Rusiji
Foto: Beta/Miloš Miškov

Mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević izjavio je danas da su za Srbiju dva ugaona kamena u spoljnoj politici - politička nezavisnost i vojna neutralnost, kao i da ta vlada neće odustati od poštovanja principa Ujedinjenih nacija.

"Naš straški cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). Godinama nas opretrećuju novim krierijumima", rekao je Vučević, pozivajući EU da "otvori svoja vrata".

Kako je rekao, "neki žele da Srbiju ponize tako što bi priznala nezavisnost takozvanog Kosova i uvela sankcije Rusiji", ali je takve zahteve odmah i odbacio: "Nećemo sebe poniziti".

Kazao je da će najveći izazov za njegov kabinet predstavljati "odbrana teritorijalne celovitosti" po pitanju Kosova u međunarodnoj areni.

On je dodao da će buduća Vlada "učiniti sve da spreči prijem lažne države Kosovo" u članstvo u Savetu Evrope (SE) iako je priznao da, "šanse za to nisu velike".

Kazao je i da će "Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno odgovori" ukoliko Kosovo bude primljeno u članstvo SE.

On je kosovske vlasti nazavao secionistima, te ocenio da bi "osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, prijemom u SE bili "de fakto" nagrađeni za progon i sistematsko obespravljivanje Srba.

Smatra da je u toj situaciji Srbija žrtva "političkog odgovora", dela kolektivnog Zapada, na situaciju u Ukrajini.

Ocenio je da se time Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će, kako je naveo, "Vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu".

Vučević je kazao da će doprinos Srbije u regionu, u očuvanju mira i stabilnosti "biti aktivan i kontinuiran".

Kako je naveo, svakome bi moralo biti jasno da ništa od onog što je postignuto u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture do rasta plata i penzija, ne bi bilo moguće da nije postojalo mirno i stabilno okruženje".

On je izjavio da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pripremili više modela služenja vojnog roka, trajanja do četiri meseca, sa jasno definisanim pozitivnim i negativnim efektima, koji će u narednom periodu biti prezentovani predsedniku države. Rekao je i da će nova vlada napraviti nova strategijska dokumenta sa ambicijom da "učestvuje u izgradnji mira u svetu".

Vučević je, čitajući ekspoze pred poslanicima u Skupštini Srbije, kazao da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanje ratnih organizacionih kapaciteta i podmlađivanje rezervnog sastava Vojske Srbije.

"To bi dugoročno predstavljalo bitan činilac u odvraćanju potencijalnih agresora od ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije", rekao je Vučević, koji je u prethodnom mandatu bio ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše četiri meseca, uz ocenu da je to vreme dovoljno da se dobije obučen vojnik i "svakako bezbednija i sigurnija država".

"Vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da imamo generacije koje znaju da brane svoju državu. Treba da znamo i kako se postupa kada su neke elementarne nepogode i neke druge situacije, kada svi očekuju da vojska i policija budu prve na pomoći, jer postoji i treća misija vojske - a to je pomoć civilnim organima", dodao je on.

Vučević je naveo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u prethodnoj godini pokazali visok nivo spremnosti i sposobnosti da u kratkom vremenu stave na raspolaganje sve kapacitete za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Naglasio je da je Srbija čvrsto opredeljena za mir i jačanje i stvaranje partnerskih odnosa sa svim zemljama, ali da je u današnjem "vrlo složenom geopolitičkom okruženju, sa dva ozbiljna bukteća sukoba drugih zemalja koji prete da prerastu u globalne sukobe", neophodno da pojača svoje odbrambene kapacitete.

"Prepoznajući značaj sposobnosti prihvatanja i kapitalizacije novih tehnologija, buduća Vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjem u Vojsku Srbije i dalje podsticanje naše namenske proizvodnje. Zbog sve složenijih izazova i pretnji bezbednosti, nova Vlada će preduzeti aktivnosti na izradi novih strategijskih dokumenata i planiranja razvoja sistema odbrane", kazao je Vučević.

Prema njegovim rečima, novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Srbije daće "ambicioznu, ali realističnu viziju Vojske Srbije, koja ima visoki kredibilitet da zaštiti odbrambene interese Srbije i učestvuje u izgradnji mira u svetu".

"Ovaj dokument predstavljaće vodič za razvoj optimalnih, delotvornih i održivih formi sposobnosti za izvođenje sveobuhvatnih dejstava do polovine naredne decenije. Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena primeni koncepta totalne odbrane, koji je usvojen prošle godine, u cilju stvaranja neophodnih uslova za integralno angažovanje svih subjekata sistema odbrane i oslanjanja na sopstvene snage i potencijale, povećanje broja građana obučenih za odbranu zemlje i pri čemu služenje vojnog roka sa oružjem predstavlja najznačajniji i najpotpuniji oblik pripreme građana za odbranu", kazao je on.

Ciljevi Vlade u oblasti odbrane i bezbednosti, kako je dodao, biće dogradnja strategijskog, doktriniranog, planskog i normativnog okvira sistema odbrane, jačanje odbrambene industrije Srbije i unapređenje razvoja opremanja Vojske Srbije, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije

Govoreći o domaćoj namenskoj industriji, Vučević je kazao da je država u investicione programe prošle godine uložila 11,6 milijardi dinara, kao i da je novi investicioni program planiran u narednom periodu s obzirom na povećan obim potražnje za proizvodima domaće namenske industrije, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Dodao je da je tokom prethodnih 10 godina ubrzan razvoj naoružanja i vojne opreme, od složenih borbenih sistema, bespilotnih letelica, streljačkog naoružanja, nišanskih i izviđačkih sistema, municije, zaštitne opreme, kao i da su ratne rezerve i hrana popunjene na 100 odsto kapaciteta.

"U narednom periodu je za potrebe dodatnog jačanja i dodatnog opremanja Vojske Srbije planirano zaključenje ugovora i sukcesivna isporuka 850 složenih borbenih sistema iz domaće odbrambene industrije, novoproizvedenih i modernizovanih, do 2027. godine", kazao je Vučević, dodajući da će se nastaviti i opremanje modernizovanim tenkovima, borbenim vozilima, PVO sistemima, višenamenskim helikopterima, avionima, radarima.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će i njen prioritet biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana, ekonomskim jačanjem zemlje i napredovanjem.

Vučević je u ekspozeu u Skupštini Srbije naveo da je posle fiskalne konsolidacije Srbija ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Istakao je da je kumulativni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2018. do 2023. godine bio 22,4 odsto, i da je njegova vrednost uvećana sa oko 33 milijarde evra na 69,5 milijardi u 2023, a da bi 2027. trebalo da bude 94,2 milijarde, a možda i 100 milijardi evra.

"Dalji rast BDP-a obezbediće da prosečne plate 2027. godini budu 1.400 evra, a prosečne penzije 650 evra, koliko i minimalna zarada", rekao je on.

Stopa nezaposlenosti, po njegovim rečima 2027. iznosiće osam odsto, a stopa siromaštva 16 odsto.

Vučević je obećao penzionerima da će rast penzija pratiti rast plata i da će im biti omogućene razne pogodnosti.

"Srbija će u naredne četiri godine biti veliko gradilište", rekao je Vučević.

Program "Skok u budućnost", kako je dodao, daće zamah razvoju infrastrukture, izgradnjom brzih pruga i saobraćajnica.

"Izgradićemo 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, za četiri godine biće potpuno rehabilitovana naša putna mreža, a planirana je izgradnja i rekonstrukcija preko 2.000 kilometara železničkih pruga", rekao je Vučević.

Ocenio je da će organizovanje međunarodne specijalizovane izložbe EXPO u Beogradu 2027. godine biti velika šansa za dalji ubrani napredak i promociju Srbije.

"Radovi na izgradnji beogradskog metroa teku po planu", kazao je on i najavio da će sledeće godine početi izgradnja stanica za metro.

Program integralnog razvoja Srbije, kako je rekao Vučević, nudi nove mogućnosti za investicije u turističkom sektoru.

"Srbija je po stopi rasta prihoda od stranih turista u prošloj godini bila prva zemlja u svetu", rekao je Vučević i najavio izgradnju novih pristaništa i marina.

Po njegovim rečima, Srbija će biti lider u primjeni veštačke inteligencije u javnom sektoru.

"Nastavićemo i sa podrškom razvoju autonomnih vozila Srbije, jer smo jedna od prvih zemalja u Evropi koja je dodelila licence za testiranje ovih vozila. Nova vlada će nastaviti putem koji će omogućiti budemo mežu liderima u razvoju i primeni modernih tehnologija", rekao je Vučević.

Dodao je da se očekuje i "kvantni skok" u ulaganjima u kulturi, pre svega u izgradnju infrastrukturnih objekata, pozorišta, muzeja, bioskopa, kulturnih centara.

"Unapređenje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje biće u fokusu nove vlade", rekao je Vučević i najavio
mere koje će doprineti povećanju stočnog fonda i konkurentnosti domaće proizvodnje, kao što su veće premije za mleko i isplate za tehnološka unapređenja gazdinstava.

Povoljniji krediti, kako je dodao, trebalo bi da pomognu da poljoprivrednici više izvoze prerađene proizvode, a manje sirovine.

"Naš cilj je i unapređenje lovstva i ribolovstva, kao i veća ulaganja u vinarstvo, to su sektori sa velikim potencijalima, pre svega za izvoz", rekao je Vučević.

Ukazao je na značaj planirane izgradnje sistema za navodnjavanje, ali i novih sistema snabdevanja vodom za piće.

on je izrazio spremnost za  razgovor i dogovor sa predstavnicima opozicije, naglasivši istovremeno da će se odluke donositi u institucijama a "ne na ulici".

On je, u ekspozeu o radu svog kabineta obećao i da će, kao premijer, dolaziti u Skupštini Srbije i odgovarati na pitanja opozicije.

Kako je naveo, biće tu (u parlamentu) za "partnerske odnose" ali ne zbog "kalkulantskih političkih razloga".

Smatra i da je vlasti potrebna opozicija, ali "ne ona koja radi protiv interesa države".

Istakao je da je brak zakonom uređena zajednica života muškarca i žene, ali da to ne znači da će bilo koja manjina, pa tako i seksualna, biti ugrožena na bilo koji način.
On je u ekspozeu, koji je pročitao pred poslanicima Skupštine Srbije naveo da se definicija braka nalazi u srpskim propisima i da će se on i Vlada na čijem je čelu toga pridržavati.

"Svakako, ovo ne znači da će bilo koja manjina, pa tako i seksualna, biti ugrožena i da će bilo koji pojedinac zbog svoje orijentacije smeti na bilo koji način da bude maltretiran, ili da njegova ustavna prava budu ugrožena", kazao je Vučević.

Dodao je da čvrsto veruje u Srbiju porodičnih vrednosti, u kojoj se "sve zdrave tekovine tradicionalizma čuvaju i poštuju, u kojoj život uvek ima prednost".

"Svako nacionalno prosvetiteljstvo i klasičan kozervatizam nikada nisu ograničavali pravo pojedinca na slobodu izbora. Naprotiv, dokle god je reč o izboru koji ne ugrožava fundamentalna prava drugog pojedinca i koji ne podriva ono što su postulati srpskog društva, oko čega postoji dugogodišnji i viševekovni konsenzus", naveo je mandatar.

Naglasio je da nikome neće biti uskraćena prava, koja mu po ustavu i zakonu pripadaju, "zato što ima drugačiju viziju srpskog društva" od one koju zastupa politika koju on sledi.

"Niti će iko moći da na bilo koji način pati ili bude ugnjetavan zbog svojih opredeljenja - bila ona politička, socijalna, poslovna, kulturna, seksualna ili neka druga", dodao je Vučević.

Govoreći o nasilju nad ženama, kazao je da su žene svetinja svakom rodoljubu, da žena mora biti poštovana, zaštićena i osnažena i naglasio da u zaštiti žena država uvek mora da bude budna, beskompromisna i oštra.

"Ženi se uvek mora ukazati dužno poštovanje, jer je ona simbol obnove, rađanja i pobede. Žena donosi na svet novi život i to je čini bićem koje je zapravo najsličnije Bogu, zato će mi se uvek buditi najdublje osećanje prezira i odvratnosti prema svakom nasilniku koji digne ruku na ženu, koji joj naudi na bilo koji način, a pogotovu ukoliko se usudi da pokuša da joj oduzme život", kazao je Vučević.

Naveo je da će žene u Srbiji imati ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci, dodajući da će Vlada stvarati društvo jednakih u pravdi i pristupu, društvu jednakih šansi.

"U tom društvu nema, nije bilo i neće biti mesta za bilo kakvu vrstu verske, rasne, nacionalne ili etničke netrpeljivosti", kazao je Vučević, ističući da će svim pripadnicima nacionalnih manjina biti zagarantovana njihova prava.

Po predlogu, Vučevića, u njegovom kabintetu, prvi potpredsednik vlade i ministar finansija biće Siniša Mali a potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Za potpredsednika vlade i ministra zaštite životne sredine predložio je Irenu Vujović, za potpredsednik vlade Aleksandar Vulina a za ministra spoljnih poslova Marka Đurić.

Po predlogu, ministar odbrane biće Bratisav Gašić, ministar privrede Adrijana Mesarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar rudarstva i energetike biće Dubravka Đedović Handanović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar pravde Maja Popović aministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačevi.

Kako je predložio mandatar, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće Tomislav Žigmanov, ministar za evropske integracije Tanja Miščević, ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović  aministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, po predlogu mandatar, je Nemanja Starović, ministar za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, ministar sporta Zoran Gajić, ministar kulture  Nikola Selakovi.

Ministar za brigu o selu je Milan Krkobabić, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar turizma i omladine Husein Memić, ministra informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić a ministar za javna ulaganja Darko Glišić.

Po predlogu, ministri bez portfelja biće Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura.

U Skupštini Srbije, uz kandidate za ministre, crkvene velikodostojnike su i predtvanici diplomatskog kora, među kojima je i ambasador SAD Kristofer Hil.

 

 

 

 

Teme