Web Analytics
Organizatori Pesme Evrovizije će uklanjati palestinske zastave i simbole sa takmičenja - BetaRS

Organizatori Pesme Evrovizije će uklanjati palestinske zastave i simbole sa takmičenja

Kultura | 02.05.2024 | access_time 14:50
Organizatori Pesme Evrovizije će uklanjati palestinske zastave i simbole sa takmičenja
Johan Nilsson/TT News Agency via AP
Organizatori ovogodišnjeg takmičenja za pesmu Evrovizije, koja treba da se održi sledeće nedelje u Švedskoj, saopštili su danas da su spremni i da će uklanjati sve palestinske zastave i simbole sa političkom konotacijom tokom tog popularnog takmičenja. 

Saopštenje stiže usred pojačanih tenzija oko učešća Izraela na tom godišnjem muzičkom takmičenju u Malmeu, gde se prema najavama očekuju veliki protesti propalestinskih grupa, koje žele da skrenu pažnju na to pitanje.

Šefica za komunikacije Evropske radiodifuzne unije (EBU) koja upravlja takmičenjem Mišel Rovereli rekla je da je posetiocima i učesnicima dozvoljeno da donesu i istaknu samo zastave koje predstavljaju zemlje koje učestvuju u događaju, kao i LGBTQ zastavu duginih boja.

EBU zadržava pravo "da ukloni sve druge zastave ili simbole, odeću, predmete i transparente koji se koriste za svrhu političke instrumentalizacije TV emisije", rekla je ona za Asošijeted pres.

Švedska novinska agencija TT prenosi da će svakoga ko pokuša da donese palestinsku zastavu ili natpis sa političkom porukom, na ulazu zaustaviti stražari.

Propalestinski aktivisti, koji žele Izrael da bude izbačen sa takmičenja, najavili su velike skupove u centru Malmea, nekoliko kilometara od mesta održavanja takmičenja - u Malme Areni.

Švedska policija upozorila je da će bezbednosne mere biti stroge zbog terorističkih pretnji u zemlji.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama