Web Analytics
Predsednik Kine Si Đinping sutra počinje posetu Srbiji - BetaRS

Predsednik Kine Si Đinping sutra počinje posetu Srbiji

Politika | Izvor: Beta | 06.05.2024 | access_time 13:05
Predsednik Kine Si Đinping sutra počinje posetu Srbiji
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Kine Si Đinping sutra počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, sa kojim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Si dolazi u Beograd na 25. godišnjicu uništenja zgrade ambasade Kine u NATO bombardovanju, u sklopu prve posete Evropi u poslednjih pet godina, tokom koje će boraviti u još svega dve zemlje, Francuskoj i Mađarskoj.

Očekuje se da Si i Vučić razgovaraju o širokom spektru tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških do saradnje u oblasti kulture.

Kineski predsednik dolazi u Beograd oko šest meseci posle posete Vučića Pekingu, tokom koje su zvaničnici Srbije i Kine, na međunarodnom forumu "Pojas i put", potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini u prisustvu dvojice lidera. Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine trebalo bi da stupi na snagu u julu.

Vučić je prošle nedelje izjavio da će Srbija tokom posete Sija inicirati projekte ubrzanog tehnološkog razvoja u onim sferama u kojima nema dovoljno znanja, "od robotike, tehnologije satelita, letećih automobila i mnogih drugih stvari".

Vlada Srbije je 30. aprila usvojila akte o unapređenju saradnje sa Kinom u oblastima prosvete, nauke, inovacija, tehnološkog razvoja, kao i ekonomske i tehničke saradnje u oblasti infrastrukture.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan rekao je prošle nedelje da će Si tokom posete Beogradu "detaljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vučićem o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa" i da će "zacrtati kurs" budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Očekuje se i da Si u Beogradu otvori Kineski kulturni centar, izgrađen na mestu bombardovane ambasade Kine, u kojoj su 7. maja 1999. poginula tri kineska novinara.

Vučićev kabinet je saopštio da će posetu predsednika Kine moći da prati ograničen broj medija po principu reciprociteta sa gostujućom delegacijom.

Uoči druge zvanične posete Sija Srbiji za osam godina, Vučić je izjavio da je Kina "najbolji partner" Beograda u ostvarivanju državnih ciljeva, rekavši za kineskog predsednika da je "najmoćniji čovek sveta".

"Presrećan sam što predsednik Si dolazi u Srbiju. Velika čast za Srbiju i velika šansa za nas. U narednih pet godina gotovo svi proizvodi biće slobodni za izvoz u Kinu. To su za nas velike stvari. Zamoliću predsednika Sija dve ili tri stvari, da vidimo da li možemo ponovo da pokrenemo fabrike lokomotiva i vozova, da neka od kineskih kompanija uloži u Srbiju", rekao je Vučić.

Posle današnjeg sastanka sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mingom, Vučić je rekao da je "nemerljiva čast" koju Si čini Srbiji dolaskom u Beograd, "pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst".

"Ponosni na čelično prijateljstvo sa Kinom, sa nestrpljenjem čekamo posetu predsednika Sija, uvereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija ceni partnerstvo sa ovom velikom zemljom", naveo je Vučić.

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je prošle nedelje da se Peking raduje poseti "kao još jednoj prilici za cementiranje gvozdenog prijateljstva" sa Srbijom.

U prošlonedeljnom intervjuu kineskoj državnoj televiziji CCTV, Vučić je rekao da se Srbija "čvrsto drži principa jedne Kine" i da smatra da je ostrvo Tajvan deo te zemlje.

"Kod nas je sve vrlo jednostavno, jer znamo šta je Povelja UN, znamo kako bi trebalo da funkcioniše međunarodni javni poredak i znamo da imamo prijatelja. I zato uvek lako kažemo - Tajvan je Kina i tačka. Verujemo da će predsednik Si voditi računa o Tajvanu na pravi način u budućnosti, na način na koji on želi, na način na koji žele Kinezi", rekao je Vučić.

Analitičari ocenjuju da Si posetom Srbiji želi da pokaže da Kina i dalje ima snažan uticaj u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Dve zemlje približava politika Srbije - vojna neutralnost i neusklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom u odnosu na Kinu i Rusiju, kao i zajednički stav prema pitanju teritorijalnog integriteta.

U zvaničnoj poseti Srbiji Si Đinping je prethodni put bio u junu 2016. godine. Tokom te prve posete predsednika Kine Beogradu posle više od 30 godina, zvaničnici dve zemlje su potpisali niz međudržavnih sporazuma, uključujući Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Kineski predsednik u Srbiju dolazi iz Francuske, a iz Beograda će otići u Mađarsku. Zapadni mediji navode da će kineski predsednik imati teške sastanke u Parizu, a lagodne u Beogradu i Budimpešti, i posebnu pažnju pridaju činjenici da Si dolazi u Srbiju na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade.

Američka agencija Asošiejted pres piše da će Si veći deo petodnevne evropske turneje "provesti u dve male zemlje sa autokratskim liderima koje se smatraju prijateljskim prema Kini i bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, u regionu koji Peking koristi kao uporište za ekonomsko širenje u Evropi".

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Ekonomija

Kosarka

Zelena Srbija

IT