Web Analytics
Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom - BetaRS

Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom

Politika | 07.05.2024 | access_time 10:10
Brnabić: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom
Foto: Beta/Emil Vaš

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga priznanje za nezavisnu spoljnju politiku Beograda i da će biti "ozbiljan zamajac daljoj saradnji".

Brnabić je za televiziju Hepi rekla da će poseta kineskog predsednika Srbiji doneti mnogo toga dobrog svakom građaninu "pojedinačno", kao i da je partnerstvo sa Kinom "u obostranom interesu".

"Sve ovakve posete su građene na ravnopravnim osnovama i uvek je interes Srbije i građana na prvom mestu", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da u vreme prethodne vlasti Srbija nije imala "nikakve odnose sa Kinom", dok je danas Kina "najveći pojedinačni strani investitor" u Srbiji.

"Kina je 2023. godine milijardu i 370 miliona investirala u Srbiju, to je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su u ušle 2023", kazala je Brnabić.

Govoreći o zaduživanju Srbije kreditima iz te zemlje, Brnabić je rekla da "Kina jeste jedan od najvećih, ako ne i najveći zajmodavac, na celom svetu".

"Oni su prilično povoljni i izuzetno su efikasni u obradi tih kredita. Oni (krediti) su za Srbiju izuzetno dobri. Svi krediti koje uzimamo su investicioni krediti", istakla je Brnabić.

Kazala je i da je "nivo zaduživanja manji nego evropski prosek", dok je zahvaljujući kineskoj kompaniji "Ziđin" Srbija danas "drugi najveći evropski proizvođač bakra".

"Uskoro ćemo, zahvaljujući investicijama 'Ziđina' biti najveća sila u proizvodnji bakra. Naš izvoz u Kinu je prešao milijardu dolara godišnje. 2023. godine milijardu i 230 miliona dolara smo izvezli u Kinu", rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da se "uskoro otvara" direktna avionska linija Beograd - Šangaj.

Kineski predsednik Si Đinping posetiće danas i sutra Srbiju, u koju dolazi nakon posete Francuskoj.


Teme