Web Analytics
MAT: Kineske kompanije u Srbiji najviše doprinele rastu bruto dodate vrednosti - BetaRS

MAT: Kineske kompanije u Srbiji najviše doprinele rastu bruto dodate vrednosti

Srpski | 07.05.2024 | access_time 13:50
MAT: Kineske kompanije u Srbiji najviše doprinele rastu bruto dodate vrednosti
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Ekonomija Srbije je u 2023. imala međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) 2,9 odsto, a taj rezultat uglavom je posledica aktivnosti kineskih kompanija, navedeno je u tekstu ekonomiste Ivana Nikolića objavljenom u biltenu Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Najeći doprinos tom rastu dale su, kako je istaknuto, kompanije "Serbia Zijin Bor Copper" u većinskom kineskom vlasništvu i južnokorejska "YURA Rača", koje su u 2023. godini u odnosu na 2022. uvećale proizvodnju 55,5 odsto i 11,9 odsto.

Značajan deo rasta dodate vrednosti (doprinos od 0,091 procentni poen) generisale su, kako je navedeno i srpske kompanije iz energetskog sektora, ali je taj rezultat ipak bio ekscesnog karaktera, premda je posledica dobrih hidroloških uslova, s jedne, kao i niske baze za poređenje.

Svi ostali podskupovi preduzeća ili su u proseku zabeležili stagnaciju proizvodnje ili ozbiljniju redukciju, kakav je bio slučaj sa kompanijama u ruskom vlasništvu.

"Rezultati koje smo dobili za prvo tromesečje 2024. još ubedljivije potvrđuju doprinos kineskih kompanija rastu ekonomije, s tim da je sada njihova nadmoć potpuna. Kompanija 'Serbia Zijin Bor Copper' je u odnosu na isti period 2023. više nego udvostručila svoju proizvodnju (indeks je 208,1)", navedeno je u tekstu.

Dodaje se da je kompanija "Serbia Zijin Mining" imala rast proizvodnje 16,9 odsto, a "Yura Rača" 15,4 odsto.

Unutar posmatranog skupa kineskih kompanija jedino je proizvodnja u kompaniji "HBIS Group Serbia" smanjena oko 3,9 odsto.

Najlošije performanse je zabeležila je Naftna industruja Srbije (NIS) zbog planskog remonta i investicionih radova na većini procesnih postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo.

"Dobijeni rezultati osim što potvrđuju hipotezu da je opredeljenost ekonomske politike za diversifikaciju investicija iz različitih zemalja i regiona do sada bila ispravna, a što se tiče kineskih investicija, one su nesumnjivo pozitivno uticale što je industrijska proizvodnja Srbije još na koloseku dinamičnog rasta", naveo je Nikolić.


Teme