Web Analytics
NALED: Prijavu poreza za prvi kvartal podnelo više od 2.700 frilensera - BetaRS

NALED: Prijavu poreza za prvi kvartal podnelo više od 2.700 frilensera

Društvo | 07.05.2024 | access_time 17:50
NALED: Prijavu poreza za prvi kvartal podnelo više od 2.700 frilensera
naled.rs
U prvom kvartalu ove godine preko portala "Frilenseri" podneto je više od 2.700 poreskih prijava, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ta platforma je od aprila dostupna i na engleskom jeziku, čime je olakšano stranim fizičkim licima prijavljivanje prihoda koji je predmet oporezivanja u Srbiji.

Za fizička lica, koja podnesu poresku prijavu na jedan od propisanih načina, preko portala ePorezi, portala www.frilenseri.purs.gov.rs ili u papirnom obliku nadležnoj filijali Poreske uprave i uplate porez, omogućena je automatska overa zdravstvenih knjižica.
Frilenserom se mogu smatrati četiri kategorije fizičkih lica, prva podrazumeva domaće fizičko lice koje prihode ostvaruje radeći u Srbiji za pravno lice, preduzetnika ili fizičko lice iz inostranstva. Drugu kategoriju predstavlja domaće fizičko lice koje ostvaruje prihode od domaćih fizičkih lica (na primer bejbisiterke). Treća kategorija je domaće fizičko lice koje prihod ostvaruje radeći u drugoj državi. Poslednja kategorija su stranci koji prihod ostvaruju radeći u Srbiji za isplatioca prihoda iz inostranstva ili za domaće fizičko lice, a to su uglavnom digitalni nomadi.

Ministarstvo finansija, Poreska uprava i NALED polovinom prošle godine lansirali su Portal Frilenseri, a njegov razvoj podržan je kroz projekat za promociju inovacija StarTech kompanije Philip Morris.

Teme