Web Analytics
Si uoči posete Srbiji kritikovao NATO zbog bombardovanja Beograda 1999. - BetaRS

Si uoči posete Srbiji kritikovao NATO zbog bombardovanja Beograda 1999.

Politika | Izvor: Beta | 07.05.2024 | access_time 20:15
Si  uoči posete Srbiji kritikovao NATO zbog bombardovanja Beograda 1999.
Predsednik Kine Si Đinping je danas, poslednjeg dana posete Francuskoj i uoči dolaska u posetu Srbiji, kritikovao NATO zbog bombardovanja Beograda 1999. godine.

"Na današnji dan pre dvadeset pet godina, NATO je flagrantno bombardovao kinesku ambasadu u Jugoslaviji, ubivši tri kineska novinara. To nikada ne bi trebalo da zaboravimo. Kinesko-srpsko prijateljstvo, iskovana krvlju naših sunarodnika, ostaće u zajedničkom sećanju kineskog i srpskog naroda" - izjavio je Si, piše Fajnenšl tajms (FT).

Londonski list navodi su u Novom Beogradu gde je bila Ambasada, danas istaknute državne zastave Kine i Srbije i da su aktivisti Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) u ponedeljak istakli transparente ispred zgrade Kineskog kulturnog centra koji je na tom mestu i na kojima piše "Dobrodošao predsedniče", "Kosovo je Srbija – Tajvan je Kina" i ulica "Kineskih žrtava NATO agresije".

Kineski predsednik danas završava posetu Francuskoj i večeras dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, u okviru svoje mini evropske turneje tokom koje će posetiti još samo Mađarsku. 

Makron i Si su danas, drugog dana državne posete kineskog predsednika, otišli do Pirineja, u privatni deo posete, tokom koje će moći da neposrednije razgovaraju o ratu u Ukrajini i trgovinskim nesuglasicama.

Analitičari smatraju da je Sijevo evropsko putovanje ima za cilj da iskoristi razlike na kontinentu prema Rusiji i SAD i da potencijalno potkopa jedinstven stav NATO-a i EU u vezi sa Kinom.

Kineski stručnjaci su pohvalili zalaganje Makrona za nezavisniju stav EU na svetskoj sceni, a zapadni kažu da Srbiju i Mađarsku vide kao proruske posebno u vezi s ratom u Ukrajini - piše list.

FT pominje da je Kina najveći strani investitor u Srbiji i učestvuje sa 8,5 odsto spoljnog kredita Beograda, prema rečima Branimira Jovanovića, istraživača Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

"Na neki način ovo je neuspeh EU i Zapada što je Kina uopšte toliko istaknuta. Zapad ostavlja prostor u koji je Kina više nego voljna da zakorači" - rekao je Jovanović.

FT piše da je EU danas odobrila usvojila Paket za rast od šest milijardi evra za šest zemalja Zapadnog Balkana koji donosi niz obaveta za Srbiju, uključujući zahtev za poboljšanje odnosa sa Kosovom, što ga čini manje atraktivnim od kineskog finansiranja koje dolazi bez takvih uslova. Ekspert za EU Dušan Reljić rekao je za taj londonski list da se oko Paketa za rast "diglo mnogo buke ni oko čega" jer iznosi zanemarljivih 0,3 odsto BDP-a regiona i da je toliko složen da je praktično neupotrebljiv. 

Teme