Web Analytics
Maradonina Zlatna lopta sa SP 1986. godine na aukciji u junu - BetaRS

Maradonina Zlatna lopta sa SP 1986. godine na aukciji u junu

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 07.05.2024 | access_time 20:40
Maradonina Zlatna lopta sa SP 1986. godine na aukciji u junu
Zlatna lopta koju je čuveni argentinski fudbaler Dijego Maradona dobio 1986. godine na Svetskom prvenstvu u Meksiku, koja je decenijama bila izgubljena, prodavaće se na aukciji u junu, saopštila je danas kuća Agit.

Maradona, koji je 2020. umro u 60. godini, dobio je 1986. godine Zlatnu loptu, trofej za najboljeg igrača na Mundijalu, na kome je predvodio reprezentaciju Argentine do pobede 3:2 protiv Zapadne Nemačke u finalu u Meksiko sitiju.

Na tom turniru postigao je i kontroverzni gol nazvan "Božja ruka", kao i "Gol veka", u pobedi 2:1 protiv Engleske u četvrtfinalu.

Aukcijska kuća saopštila je da očekuje da će taj trofej "doneti milione zbog svoje jedinstvenosti".

Od ponuđača će se tražiti da polože depozit od 150.000 evra za učešće na aukciji 6. juna.

Maradona je taj trofej dobio na ceremoniji u kabareu Lido na Jelisejskim poljima 1986. godine. Trofej je kasnije nestao i oko toga su kružile razne glasine.

Neki su pričali da ga je Maradona izgubio na partiji pokera ili da ga je prodao da bi platio dugove, navela je aukcijska kuća.

Takođe, pričalo se i da ga je Maradona ostavio u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, kada je igrao za Napoli. Prema priči jednog od članova mafije, trofej je pretopljen u zlatnike.

"To je nategnuta teorija, pošto je trofej napravljen od legure i bakra", navodi se u aukcijskom katalogu.

Kuća je navela da se trofej pojavio 2016. godine među ostalim stvarima koje su nabavljene iz privatne kolekcije na aukciji u Parizu.

"Temeljno je istražen i potvrđen kao Adidasov trofej Zlatne lopte", navela je kuća Agit.

Teme