Web Analytics
Nikezić: Kina izuzetno važan partner, ali Srbija nije povoljno prošla u toj saradnji - BetaRS

Nikezić: Kina izuzetno važan partner, ali Srbija nije povoljno prošla u toj saradnji

Ekonomija | Izvor: Beta | 07.05.2024 | access_time 23:05
Nikezić: Kina izuzetno važan partner, ali Srbija nije povoljno prošla u toj saradnji
Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić, stručnjak za finansije, ocenio je večeras povodom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji da je Kina izuzetno važan partner Srbiji, ali da se ta saradnja odnosila isključivo na jednu stranu i da u svim segmentima saradnje Srbija nije povoljno prošla.

"Građevinski projekti se ugovaraju mimo tendera, po cenama višestruko viših od tržišnih. Njih realizuju kineske kompanije koje ovde dovode kineske radnike i to na neki način pravi štetu za srpsku privredu uopšte. Kada pogledamo zaduživanje, dugovaćemo blizu 18 milijardi evra Kini" - rekao je Nikezić za televiziju N1.

Po njegovim rečima, Srbija je pre 10 godina Kini dugovala 200 miliona evra, dok će u narednih nekoliko godina biti "mnogo izložena prema Kini" jer "svi projekti treba da se završe do 2028. ili 2029. godine. To je jako kratak vremenski period posle kojeg ćemo dugovati Kini ogromna sredstva i biti izloženi obavezama".

Nikezić tvrdi da i spoljnotrgovinska saradnja nije povoljna po Srbiju i da Kina jeste jedan od pet najvećih partnera Srbije, ali da je "najnepovoljniji partner" jer Srbija "nema mogućnosti da proizvodi za kinesko tržište".

"Ono što se danas izvozi u Kinu, ne izvozi Srbija, nego kineske kompanije. Skoro preko 90 odsto našeg izvoza u Kinu su rude bakra, bakar i neobrađeno drvo. Niko ne bi trebalo da se hvali takvom vrstom izvoza. S druge strane, iz Kine uvozimo računarsku, medicinsku opremu, naoružanje, sofisticiranu i skupu robu. Ta struktura spoljno-trgovinske razmene je u tom smislu najnepovoljnija od svih", ocenio je Nikezić.

Teme