Web Analytics
AFP: Si Đinping u Srbiji da jača veze Kine sa prijateljskom zemljom - BetaRS

AFP: Si Đinping u Srbiji da jača veze Kine sa prijateljskom zemljom

Politika | 08.05.2024 | access_time 08:45
AFP: Si Đinping u Srbiji da jača veze Kine sa prijateljskom zemljom
Foto: Beta/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednik Kine Si Đinping sastaće se danas sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, tokom posete na najvišem, državnom nivou kojom Peking želi da produbi svoje ekonomske i političke veze sa tom prijateljskom evropskom zemljom, prenela je agencija Frans pres.

Kina je uložila milijarde evra u Srbiju i na Balkan, posebno u rudarski i proizvodni sektor. Peking i Beograd su prošle godine potpisali sporazum o slobodnoj trgovini.

Si doputovao je u Beograd sinoć posle posete Francuskoj.

Dočekan sa pompom, Si je u Parizu imao iskrene razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o trgovinskim sporovima, čak i o vezama Pekinga i Moskve, na koje zapadne zemlje gledaju s podozrenjem u kontekstu rata u Ukrajini.

Pored Francuske, postoje još dve zemlje koje je Si Đinping odabrao za svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine. To su Srbija i Mađarska, koje se smatraju najprijateljskim zemljama Rusije i Kine na evropskom kontinentu.

Frans pres je preneo izjavu srpskog ministra finansija Siniše Malog, koji je rekao je za javni servis RTS, da će današnji razgovori biti fokusirani na "veliki projekat".

Ulice Beograda okićene su kineskim zastavama, a na bilbordima se želi "topla dobrodošlica kineskim prijateljima".

Poseta Si Đinpinga poklapa se sa 25. godišnjicom američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, u kojoj su 7. maja 1999. poginule tri osobe.

Ambasada je pogođena tokom višemesečne kampanje napada NATO-a na srpske mete tokom rata na Kosovu.

SAD su se kasnije izvinile, saopštavajući da su neažurirane mape dovele do toga da je pilot pogodio pogrešnu metu. Ta verzija nije nikada proverena iz nezavisnih izvora.

Si je za beogradski list Politika napisao da je NATO "besramno bombardovao" ambasadu.

"Kineski narod neguje mir, ali nikada neće dozvoliti da se ponovi tragedija istorije", naglasio je Si, pohvalivši "čelično prijateljstvo" između Kine i Srbije.

Srbi koje je AFP intervjuisao u Beogradu rekli su da pozdravljaju dolazak Si Đinpinga.

"Mislim da je odlična stvar. To je poseta predsednika jedne od najmoćnijih država sveta", rekao je jedan građanin.

Predsednik Kine večeras putuje u Mađarsku, gde kineske kompanije masovno ulažu u fabrike za proizvodnju baterija i električnih vozila, dodao je Frans pres.

Teme