Web Analytics
Brnabić: Predsednik Si je prisni prijatelj, Vučić se setio da pozove Nikolića na doček - BetaRS

Brnabić: Predsednik Si je prisni prijatelj, Vučić se setio da pozove Nikolića na doček

Politika | 08.05.2024 | access_time 10:00
Brnabić: Predsednik Si je prisni prijatelj, Vučić se setio da pozove Nikolića na doček
Foto: Beta/EMIL VAS

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je  danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga istorijska i da se na sinoćnjem dočeku, na aerodromu "Nikola Tesla", videlo jako prisno prijateljstvo, međusobno poštovanje i uvažavanje.

"U posetu nam je došao prijatelj, ne samo jedan od najvažnijih lidera sveta. Veličina Kine je tome što se oni, iako globalna super sila, prema drugim zemljama ne ponašaju kao da su oni zemlja prvog reda pa svi ostali moraju da ih slušaju već sa velikim uvažavanjem", rekla je danas Brnabić za TV Pink.

Ona je navela da se setio predsednik Aleksandar Vučić, a ne protokol, da je nekadašnjem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću mesto na dočeku kineskog predsednika.

"Time pokazujemo kontinuitet, ozbiljnost države. Kada je ovde predsednik Si prošli put boravio, Vučić je bio primijer a Nikolić predsednik. To je bio prelep gest Vučića prema Nikoliću, ali i prema kineskim prijateljima", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je Srbija postala ozbiljna politička sila, a da je tome doprineo odnos koji ima sa Kinom.

"I oni sa kojima se ne slažemo, poštuju nas. Nikada nismo bili ekonomski ovako jaki kao danas. Ovo je potpuno nova Srbija, a poverenje sa Kinom nam mnogo znači", navela je predsednica skupštine.

Ona je kazala da poseta kineskog predsednika dobro utiče na ugled Srbije i da privlači investitore. 

Rekla je i da je firma iz Slovenije koja je kupila fabriku stakla u Paraćinu danas kontaktirala Beograd sa željom da ponovo investira. 

"Oni su razmišljali o još jednoj investiciji kako bi pravili staklo za solarne panele. Najveći proizvođači solarnih panela su kineski investitori. Slovenci su nama odmah danas pisali da im damo kopču sa nekim velikim kineskim proizvođačom da u Paraćinu to proizvode", navela je Brnabić.

Po njenim rečima, za Srbiju bilo dobro i kada bi je posetio američki predsednik Džozef Bajden.

Teme