Web Analytics
Si Đinping dočekan ispred Palate Srbija, ispaljeno 10 počasnih plutona - BetaRS

Si Đinping dočekan ispred Palate Srbija, ispaljeno 10 počasnih plutona

Politika | 08.05.2024 | access_time 10:30
Si Đinping dočekan ispred Palate Srbija, ispaljeno 10 počasnih plutona
Foto: Beta/MOD

Predsedniku Kine Si Đipingu na platou ispred Palate Srbija priređen je svečani doček uz državne počasti čime je počeo zvaničan deo njegove posete Srbiji.

Predsednika Kine dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Intonirane su himne Kine i Srbije, uz crveni tepih postrojena je Garda Vojske Srbije. Ispaljeno je deset počasnih plutona.

Nakon svečanog dočeka  planiran je sastanak Sija i Vučića u užem formatu, potom plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Veliki broj građana okupio se na platou ispred Palate Srbija gde je danas svečani doček kineskog predsednika Si Đipinga koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Uz crveni tepih ispred Palate Srbije postrojena je Garda Vojske Srbije, prisutan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom i državnom delegacijom.

Kineski predsednik Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan doputovali su u sredu oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić.

Nakon svečanog dočeka danas planiran je sastanak Sija i Vučića u užem formatu, plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Saobraćaj na Brankovom most je blokiran, taj prostor nadleću i helikopteri, prenose mediji. Bulevar Mihajla Pupina kod Palate Srbija je takođe blokiran zbog gužve.

Zbog zvaničnog dela posete kineskog predsednika Sija Đinpinga i svečanog dočeka ispred Palate Srbija došlo je do izmena u saobraćaju na Novom Beogradu i u Zemunu, što uključuje i povremeno zatvaranje pojedinih ulica i bulevara.

Posle osam godina, kineski predsednik Si Đinping ponovo je došao u Srbiju, i to simbolično - na 25. godišnjicu bombardovanja ambasade Narodne republike Kine u Beogradu. Srbija će biti jedna od tri stanice na njegovoj evropskoj mini turneji, koja je počela u Francuskoj, a završava se u Mađarskoj.

Zbog posete kineskog predsednika Si Đinpinga u Beogradu su na snazi jake mere bezbednosti, a od 10.00 sati centar grada, od Terazija prema Trgu Republike, blokiran je i za pešake i za automobile.
Pripadnici policije koji regulišu saobraćaj usmeravaju automobile prema Trgu Nikole Pašića, dok se pešaci upućuju na prolaz Bezistan prema MTS dvorani, javlja novinar Bete.

Vozila gradskog prevoza od nešto pre 10.00 sati ne saobraćaju od Trga Slavija.

Na ulicama je prisutan veći broj pripadnika policije u uniformama.

 

Teme