Web Analytics
Vučić: Niko ne može da raskine čelično prijateljstvo Kine i Srbije - BetaRS

Vučić: Niko ne može da raskine čelično prijateljstvo Kine i Srbije

Politika | 08.05.2024 | access_time 10:50
Vučić: Niko ne može da raskine čelično prijateljstvo Kine i Srbije
Foto: Beta/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko neće moći da raskine čelično priijateljstvo Srbije i Kine, kao i da je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom potpisao izjavu koja predstavlja najviši oblik saradnje dve države.

"Predsednik Đinping mi je rekao da će Srbija imati čvrstu podršku u svim pitanima koja se pokreću u Ujedinjenim nacijama", preneo je Vućić reči kineskog predsednika, tokom zajedničkog obraćanja u Palati Srbija.

Vučić je naveo da Srbija trpi velike pritiske nekih od najmoćnijih zemalja, ali da je njena sreća što ima Kinu za prijatelja, napomenuvši da za Srbiju važi politika - jedne Kine.

Takođe je naveo da je Kina uvek bila uz Srbiju kad joj je bilo teško, kao i da će Srbija, bez obzira koliko je mala, biti uz Kinu kad njoj bude teško, pa i onda ako joj drugi okrenu leđa.

"Rekao sam i da će se Srbija hrabro odupreti pokušajima revizije istorije i da će još snažnije pružati otpor pritiscima koje trpi", naveo je Vučić, koji je za sve razgovore sa kineskim predsednikom, rekao da su bili suštinski i dubinski.

On je, govoreći o potpisanim dokumentima, napomenuo da se sa strateškog odnosa dve države prelazi na odnos zajedničke budućnosti, objasnivši da je to dokument koji predstavlja najviši oblik saradnje.

Govoreći o dobrim odnosima dve države, Vučić je rekao da je Kina "otvorila prozor nade za Srbiju", pomenuvši, između ostalog i ekonomsku saradnju.

Napomenuo je značaj i prednosti sporazuma o slobodnoj trgovinskoj saradnji, najavio otvaranje direktne avio linije za Šangaj, kao i povezivanje sa gradom Guangžuom.

Takođe je naveo da su otpočeli razgovori sa kineskom kompanijom u uvođenju letećih taksija u Beogradu do 2027. godine i početka sajma Ekspo.

Kina će, preneo je Vučić, omogućiti studiranje 300 mladih iz Srbije u toj zemlji, kao i specijalizaciju za 50 naučnika, istakavši da će oni tako moći da se upoznaju sa kineskim tehničkim dostignućima.

On je precizirao je da je sa kineskim predsednikom Si Đinpingom razgovarao o saradnji u skoro svim oblastima i da je zahvalan na prilici da Srbija uči na kineskom iskustvu.

"Beskrajno sam zahvalan na prilici da naučimo mnogo toga i na poštovanju koje pokazujete prema jednoj maloj zemlji a mi ćemo umeti da to uzvratimo", rekao je Vučić posle sastanka sa kineskim predsednikom koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Vučić je naveo da se očekuje napredak u saradnji dve zemlje koja bi trebalo da bude podignuta na nivo "zajedničke budućnosti".

Srbija će, kao  je istakao, o svim važnim političkim pitanjima imati podršku Kine.

"Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN, ima našu podršku. Zahvalan sam Siju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio", rekao je Vučić.

Sa kinsekim predsednikom je, kako je naveo, razgovarao o slobodnoj trgovini, poljoprivredi, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom bezbednosnom sektoru, kulturi, zdravstvu, avio linijama, Ekspo 2027.

"Dobili smo uveravanja da će Kina na svaki način podržati Ekspo koji je prilika za napredak i razvoj", rekao je Vučić.

On je izjavio tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga ispred Palate Srbija da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta i dodao da zbog toga svuda i na svakom mestu kaže da je Tajvan Kina.

"Hvala vam što ste u ovolikom broju došli da pozdravite velikog, čeličnog prijatelja Srbije, Sija. Kineski predsednik nigde neće naići na ovoliku ljubav i podršku kao ovde u Srbiji," rekao je Vučić.

On je okupljenim građanima na platou ispred Palate Srbija kazao da je poseta kineskog predsednika istorijska jer samo ugovor o slobodnoj trgovini potpisan sa Kinom donosi sigurnost, omogućiće izvoz srpskog goveđeg mesa na ogromno tržište, izvoz jabuka, borobnice i šljive.

"Za nas iz Srbije neće biti tarifa, znate šta to znači za našu zemlju", rekao je on.

Predsedniku Kine Si Đinpingu na platou ispred Palate Srbija priređen je svečani doček uz državne počasti čime je počeo zvaničan deo njegove posete Srbiji..

Nakon svečanog dočeka planiran je sastanak Sija i Vučića u užem formatu, potom plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine i potpisivanje zajedničke izjave i razmena potpisanih bilateralnih dokumenata.

 

Teme