Web Analytics
Predsednik Kine uveren da će njegova poseta Srbiji otvoriti novo poglavlje u odnosima - BetaRS

Predsednik Kine uveren da će njegova poseta Srbiji otvoriti novo poglavlje u odnosima

Politika | 08.05.2024 | access_time 11:10
Predsednik Kine uveren da će njegova poseta Srbiji otvoriti novo poglavlje u odnosima
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Kine Si Đingping je po dolasku u Beograd poručio da mu je veiko zadovoljstvo što je u zvaničnoj poseti Srbiji "na srdačan poziv predsednika Aleksandra Vučića".
Si je i u ime Vlade i naroda Kine "uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije" i izrazio uverenje da će poseta "biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije".

"Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu", rekao je Si po saopštenju koje je u utorak uveče izdala Ambasada Kine, prenela je Radio-Televizija Srbije (RTS).

Poručio je da je "čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korene u srcu dva naroda" i da je uveren da će njgova "poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje".

"Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi izdržali su test promenljivog međunarodnog okruženja i postali lep primer međudržavnih odnosa. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi su ostvarili istorijske rezultate", rekao je Si.

Dve zemlje povezuje čvrsto političko uzajamno poverenje i postigle su "plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji 'Pojas i put' " - poručio je predsednik Kine.

Podsetio je da su se dve zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da "razmena među ljudima postaje sve snažnija".

"Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novih vidika u saradnji Kine i Srbije s jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom" - najavio je predsednik Kine.

Naglasio je da se raduje što će imati priliku za detaljnu razmenu mišljenja s Vučićem o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, neposredno pošto je sa suprugom Tamarom na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednika Kine Sija Đinpinga i njegovu suprugu Peng Lijuan, poručio na Instagramu da je Si svojom posetom "učinio ogromnu čast Srbiji i narodu" koji "iskreno voli Kinu" i "ceni prijateljstvo te velike zemlje".

"Viizija sveta za koju se zalažete dala je inspiraciju i snagu našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha", napisao je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati "makar malim delom" na svu podršku koju kineski predsednik "nesebično pruža" Srbiji.

 

 

 

Teme