Web Analytics
Vučić i Si potpisali izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva Srbije i Kine - BetaRS

Vučić i Si potpisali izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva Srbije i Kine

Politika | 08.05.2024 | access_time 11:25
Vučić i Si potpisali izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva Srbije i Kine
Foto: Beta/MOD

Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vućić i Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.
 
Predstavnici Srbije i Kine su posle sastanka delegacija dve zemlje u Palati Srbija u prisustvu Vučića i Sija razmenili su 28 dokumenata o saradnji.

Ugovor o izručenju i Ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima razmenili su ministarka pravde Maja Popović i član Politbiroa CKKP Kine, direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove CKKP i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Ministar trgovine Tomislav Momirović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Ministar trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.

Ministar finansija Siniša Mali i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.

Razmenili su i Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Srbije u Kinu i Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Kinu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i Ambasador Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju u oblasti geologije i rudarstva.

Ministar kulture Nikola Selaković i ambasador Kine Li Ming razmenili su Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine za period 2025-2028. godine i Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirnodopske svrhe i Memorandum o razmevanju o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici.

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Milica Đuričić i Ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o sportskoj saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog komiteta Kine.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Direktor Nacionalne agencije za međunarodni razvoj i saradnju Luo Džaohui razmenili su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji o pružanju bespovratne pomoći između Vlade Srbije i Vlade Kine.

Razmenili su pisma o izradi studije izvodljivosti za projekat Ministarstva prosvete "Pametno obrazovanje i digitalne škole" između Vlade Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine, kao i Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti razvoja ljudskih resursa između Ministarstva za evropske integracije Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.

Razmenjeni su i sporazum o razmeni vesti i saradnji između Novinske agencije TANJUG i Novinske agencije Sinhua, Memorandum o razmevanju između Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije i Kineske medijske grupe i Memorandum o razumevanju između Politika novine i magazini i Kineske medijske grupe.

Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Sporazum o produbljivanju saradnje između Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i Kineske medijske grupe.

Ministar kulture Nikola Selaković i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Pismo o namerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.

Na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemu Palati Srbija, Si je rekao da je "impresioniran i duboko dirnut" svečanom ceremonijom dočeka koja je u njegovu čast priređena u Beogradu.

"Mi smo svedoci da kineski narod posmatra srpski narod kao svoje čelične prijatelje, kao svoje najbolje prijatelje. Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo. Postoji snažan osećaj prijateljskva i to pozdravljam i ovo je ostavilo na mene dubok utisak", kazao je on.

On je dodao da je Srbija tokom njegove prve posete pre osam godina postala prvi strateški partner Kine u Evropi i da se nada da će i ova poseta biti tako plodonosna.

Posle sastanka u užem sastavu predsednici Kine i Srbije nastavljaju razgovor na plenarnom sastanku dve delegacije.

Predsednik Kine Si Đinping sinoć je doputovao u Beograd a svečani doček uz državne počasti priređen mu je jutros ispred Palate Srbija.

Uz 10 počasnih plotuna iz 10 artiljerijskih oruđa i intoniranje himni Srbije i Kine, Sija sa suprugom Peng Lijuen na crvenom tepihu dočekali su Vučić sa suprugom Tamarom, premijer Miloš Vučević sa članovima i potpredsednicima vlade i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kineskog predsednika tokom posete Beogradu prati i delegacija koja broji oko 400 članova.

Teme