Web Analytics
Potpisana tri dokumenta o razvijanju saradnje Srbije i Kine u oblasti kulture - BetaRS

Potpisana tri dokumenta o razvijanju saradnje Srbije i Kine u oblasti kulture

Politika | 08.05.2024 | access_time 15:10
 Potpisana tri dokumenta o razvijanju saradnje Srbije i Kine u oblasti kulture
kultura.gov.rs

U okviru zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, u Beogradu su danas potpisana tri dokumenta o razvijanju bilateralne saradnje u oblasti kulture.

Ministar kulture Nikola Selaković i ambasador Kine u Beogradu Li Ming potpisali su Program saradnje ministarstava dve zemlje u oblasti kulture za period 2025–2028 kao i Zajedničko saopštenje dva resora o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Selaković i predsednik i glavni urednik Kineske medijske grupe Šen Haisjung potpisali su Pismo o namerama između tog resora i Kineske medijske grupe.

"Program saradnje u oblasti kulture obuhvata saradnju u različitim oblastima kulture i umetnosti kako bi se učvrstile prijateljske veze dve zemlje i produbilo međusobno razumevanje dva naroda kroz unapređenje međusobne saradnje i kulturnu razmenu", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Saradnja, kako se navodi, podrazumeva i organizovanje festivala kulture, saradnju u oblasti pozorišne umetnosti, umetničke igre i muzike, uspostavljanje neposredne saradnje ustanova kulture dve zemlje kao i unapređenje saradnje u oblasti zajedničkih arheoloških aktivnosti, konzervacije, restauracije i digitalizacije kulturnog nasleđa.

Zajedničko saopštenje ministarstava kulture dve zemlje o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu predviđa razvoj kulturne saradnje između srpskog Kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu i Kineskog kulturnog centra koji će uskoro biti otvoren u Beogradu na mestu nekadašnje Ambasade Kine srušene u NATO bombardovanju.

Pismo o namerama Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe potpisano je u cilju promovisanja, jačanja i omogućavanja razmene između naroda i kulturne saradnje, odnosno boljeg razumevanja Sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, bilateralne saradnje i kulturne razmene u oblastima medija, kulture i umetnosti, a u saradnji sa nacionalnim institucijama i prezentovanjem njihovih sadržaja i programa.

Teme