Web Analytics
Veselinović (SSP): Ne želim da srpski radnici budu kineski robovi - BetaRS

Veselinović (SSP): Ne želim da srpski radnici budu kineski robovi

Politika | 08.05.2024 | access_time 15:55
Veselinović (SSP): Ne želim da srpski radnici budu kineski robovi
Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Sindikata "Sloga" i narodni poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Željko Veselinović izjavio je danas, povodom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji, da ne želi da srpski radnici budu kineski robovi, već da budu cenjeni, poštovani i dobro plaćeni.

"Na stranu to što je Srbija postala praktično još jedna kineska provincija i što smo se kao država zadužili milijarde evra kod Kineza, mene kao predstavnika radnika najviše brine sve veći broj kineskih kompanija u Srbiji i odnos kineskih poslodavaca prema radnicima, koji sve više liči na neki polurobovski odnos", naveo je Veselinović, a preneo SSP.

Naveo je da je "nepoštovanje radnika, ugovora o radu jedno, ali da su nepoštovanje Ustava Srbije i zakona - nešto sasvim drugo".

"Još dolaskom 'Yure' u Srbiju i tolerisanjem njihovih nepočinstava prema zaposlenima je uključen alarm. Još tada sam govorio da će se Srbiji desiti najgori od svih kapitalazima, a to je upravo taj azijatski kapitalizam, koji je stran našoj državi i našem mentalitetu", istakao je Veselinović.

Dodao je da "Yura" nije kineska, već južnokorejska kompanija, ali da su u kršenju radničkih prava potpuno iste.

Veselinović je ukazao da u Kini nije zabranjeno tući radnike, a da u Srbiji jeste, mada zbog toga niko nije odgovarao.

"Videli smo kako je kineski menadžer šutirao inženjera u Boru, kako su u 'Linglongu' mučili vijetnamske radnike držeći ih u logoru bez hrane, vode i grejanja u sred zime. Videli smo i čuli kako su stradali radnici u 'Linglongu' i 'Mei Ta' kompaniji iz Obrenovca. Videli smo i kako 'Hesteel' iz Smedereva truje okolinu, jer još nisu zamenili filtere koje su Amerikanci postavili još pre 20 godina. Ista situacija je i u Ziđinu iz Bora", rekao je on.

Ocenio je da je reč o "ogromnom zagađenju i trovanju" životne sredine, a da niko nikada zbog toga nije odgovarao.

"U Loznici u kompaniji 'Mint' postoji i segregacija. Dok kineski radnici imaju obezbeđen obrok u restoranu, naši radnici hranu nose od kuće, a svi rade isti posao. Dvojica kolega su osnovali sindikat u 'Mintu', jer ne žele da rade 48 sati nedeljno i odmah dobili upozorenje pred otkaz", naveo je Veselinović.

Prema njegovim rečima, u kineskim kompanijama konstantan mobing, iživljavanje i maltretiranje radnika su svakodnevni, a država i institucije su neme.

"I ono što je najgore uskoro će nam biti predložen i novi predlog Zakona o radu koji je pravljen po kineskom modelu i koji će radnike Srbije dodatno uniziti i dodatno im oduzeti prava koja su i ovako nikakva. Umesto da usvojimo predlog Zakona o radu koji smo mi kao sindikat predložili i koji je usklađen sa evropskim standardima, mi ćemo dobiti još jedan gori, robovlasnički Zakon o radu", kazao je on.

Veselinović je ocenio da dokle god vlast bude tolerisala kompanije koje zlostavljaju radnike, Srbija će po radničkim pravima biti na dnu Evrope i u rangu sa nekim afričkim zemljama.

"Dokle god to budemo trpeli i tolerisali biće nam nažalost ovako i još mnogo gore. Na nama je da odlučimo šta želimo. Hoćemo li biti robovi u sopstvenoj zemlji i pod prisilom ići da dočekujemo Si Đinpinga, ili Putina, ili ćemo se boriti za svoja prava i egzistenciju", naveo je Veselinović.

Teme