Web Analytics
Popović (SSP): Srbija nabavlja vozove od kineske firme van redovnog postupka tendera - BetaRS

Popović (SSP): Srbija nabavlja vozove od kineske firme van redovnog postupka tendera

Politika | 08.05.2024 | access_time 16:45
Popović (SSP): Srbija nabavlja vozove od kineske firme van redovnog postupka tendera
prt.scr facebook.com/StrankaSlobodeIPravde

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović je danas izjavila da Srbija "nabavlja vozove od kineske firme van redovnog postupka tendera i po nepoznatoj ceni za nepostojeću prugu do stadiona koji ne postoji, sve zarad sporedne izložbe EXPO, za koju se ne zna koliko će imati posetilaca i koliko će koštati zemlju".

Mistar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Upravnog odbora kompanije CRRC Liu Ćanking su danas u Beogradu potpisali Protokol o razumevanju i saradnji o nabavci novih devet elektromotornih vozova za brzine od 120 kilometara na čas.


Popović je u saopštenju navela da je Vesić, dok je bio "wanna be" - želeo da bude gradonačelnik Beograda, kupovao kineske i turske autobuse, koji "više ne rade nego što rade i ne voze se skoro nigde u Evropi".

"Nije ni jasno da li postoji neki avans koji će se plaćati za vozove koji će se voziti po sada nepostojećim prugama, dok se već 12 godina ne ulaže u saobraćajne probleme koji parališu Beograd", navela je Popović.

Podsetila je da su vozovi, kada je uveden "BG voz" - u vreme kad je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas, sada predsednik SSP - kasnili sedam sekundi, a išli na svakih 15 minuta.

"Za vozove su tada korišćene stare kompozicije koje su stajale u Zrenjaninu i Smederevu, u koje je uloženo po 500.000 evra umesto novog voza koji je koštao četiri miliona evra, pa naviše. Tako se tada razmišljalo, a sada se potpisuju ugovori sa tajnim cenama koje se kriju ne bi li se dodvorili velikoj sili" - ocenila je Popović.

Po njenim rečima, svaka nabavka velike vrednosti, te i vozova treba da se obavlja kroz javni tender kako bi se kupio najpovoljniji voz, najboljeg kvaliteta za Beograđane, "a ne da se napravi dogovor iza kulisa".

Teme