Web Analytics
CMG: Si i Vučić najavili produbljivanje starteškog partnerstva - BetaRS

CMG: Si i Vučić najavili produbljivanje starteškog partnerstva

Politika | 08.05.2024 | access_time 17:45
CMG: Si i Vučić najavili produbljivanje starteškog partnerstva

Lideri Kine i Srbije Si Đinping i Aleksandar Vučić proglasili su danas tokom razgovora u beogradskoj Palati Srbija produbljivanje i podizanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i Srbije i izgradnju zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Vučić je organizovao veliki svečani doček za Sija posle čega su dvojica šefova država održali su sastanke manjeg obima i razgovore velikog formata.

Tom prilikom, Si je izrazio radost što ga je predsednik Vučić mnogo puta pozvao da posle osam godina ponovo poseti lepu Srbiju. "Predsednik Vučić je doveo brojne važne visoke zvaničnike vlade na aerodrom da me pozdrave, posebno veliki svečani doček koji je upravo održan za mene, a koji me je duboko dirnuo i duboko sam osetio da je srpski narod dobar prijatelj kineskog naroda i da gaji iskrena prijateljska osećanja prema Kini", rekao je Si.

Si je naglasio da je čelično prijateljstvo između Kine i Srbije izdržalo test promena u međunarodnoj situaciji, da ima duboko istorijsko nasleđe, čvrstu političku osnovu, široke zajedničke interese i čvrst temelj naroda.

"Poslednjih godina, gospodine predsedniče, radio sam sa vama na vođenju bilateralnih odnosa ka postizanju istorijskog uspeha. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i Srbije 2016. godine, bilateralni odnosi postali su bogatiji, i postali su model prijateljskih odnosa između Kine i evropskih zemalja. Akcije su bolje od reči. Kina je spremna da sarađuje sa srpskom stranom kako bi i dalje održavala duh čeličnog prijateljstva dveju zemalja, održavala i razvijala prijateljstva sa srpskom stranom, zajedno zaštitila temeljne i dugoročne interese dveju zemalja, rame uz rame tražila svoj odgovarajući nacionalni razvoj i preporod, kao i da zajedno radimo na izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri", rekao je Si.

Si Đinping je naglasio da je Srbija prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

"Saradnja između dve zemlje dala je snažan impuls njihovom razvoju i prosperitetu i donela je osetnu korist narodima dveju zemalja. U novoj situaciji Srbija je postala prva evropska zemlja koja će zajedno sa Kinom graditi zajednicu zajedničke budućnosti, što u potpunosti pokazuje strateški značaj, specifičnost i visok nivo kinesko-srpskih odnosa", dodao je.

Si je rekao da je zajednica zajedničke budućnosti Kine i Srbije u novoj eri oličenje prijateljstva između Kine i Srbije što predstavlja zajedničku vrednost i ciljeve dve zemlje.

"To je zajednička vizija Kine i Srbije, kao i svih zemalja sveta koje se pridržavaju nezavisnosti, miru i razvoju. Obe strane moraju da nastave da produbljuju i proširuju visokokvalitetnu zajedničku izgradnju Pojasa i puta i saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, stvarajući zajednicu zajedničke budućnosti između Kine i Srbije u novoj eri kako bi pomogle dvema zemljama u njihovim procesima modernizacije", ukazao je.

Prvo, rekao je Si, treba  istaći strateški značaj odnosa između dve zemlje i shvatiti opšti pravac bilateralnih odnosa. Kina podržava Srbiju u zalaganju za njenu nezavisnost i na puta razvoja koji odgovara njenim nacionalnim stremljenjima, i podržava napore srpske strane da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Obe strane moraju da nastave da se čvrsto međusobno podržavaju, produbljuju stratešku saradnju i štite svoju političku sigurnost i osnovne interese.

Drugo, dodao je, treba se pridržavati pragmatizma saradnje između dve zemlje i doprineti boljitku naroda dveju zemalja. Visokokvalitetna saradnja između Kine i Srbije u izgradnji ''Pojasa i puta'' donela je pozitivne rezultate. Obe strane moraju da snažno promovišu saradnju u tradicionalnim oblastima, kao što su transportna i energetska infrastruktura, ostvare cilj puštanja u saobraćaj čitavog srpskog dela pruge Beograd-Budimpešta prema rasporedu i dobro sprovode velike saradničke projekte između dve zemlje, stvaraju više "malih i lepih" projekata za život stanovnika tako da dalje puštaju pozitivne društvene efekte. Sporazum o slobodnoj trgovini stupiće na snagu 1. jula ove godine, a međusobna otvorenost na visokom nivou između Kine i Srbije sigurno će ući u novu fazu. Kina će nastaviti da širi uvoz visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda sa srpskim karakteristikama i spremna je da u naredne tri godine pozove 300 mladih Srba na obuku i razmenu iskustava u Kini. Kina pozdravlja srpsku stranu da otvori direktni let od Beograda do Šangaja.

Treće, po Sijevim rečima, je promovisanje inovativnosti u odnosima između dve zemlje, otvaranje novih perspektiva za saradnju, tako da inovacije postane novu oblast razvoja bilateralnih odnosa. Kina će u naredne tri godine pružiti podršku za 50 mladih srpskih naučnika u sprovođenju naučno-istraživačkih razmena u Kini i spremna je da ojača saradnju u oblasti veštačke inteligencije sa srpskom stranom kako bi promovisala racionalan razvoj i primenu veštačke inteligencije za celo čovečanstvo. Moramo se zajednički suprotstaviti hegemonizmu, braniti ciljeve i principe Povelje Ujedinjenih nacija, praktikovati istinsku multilateralizam i promovisati međunarodni integritet i pravdu.

Vučić je izrazio dobrodošlicu predsedniku Si Đinpingu, rekavši da je Kina najiskreniji prijatelj Srbije.

"Srbija je mala zemlja, ali Kina je uvek u potpunosti poštovala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i pružala dragocenu podršku ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije. Predsednik Si je veliki svetski lider. Pod snažnim vođstvom predsednika Sija, Kina je postigla izuzetan uspeh širom sveta, postala svetionik svetskog razvoja i napretka i ima sve važniju ulogu u međunarodnim poslovima", naveo je.

Komunistička partija Kine, dodao je Vučić, "ne samo da teži za srećom kineskog naroda, već i za blagostanjem naroda širom sveta".

"Narod Srbije gaji punu zahvalnosti i poštovanje prema Kini, posebno prema predsedniku Siju, i iskreno se ponosi time što je čelični prijatelj velike zemlje poput Kine. Srpska strana čvrsto podržava legitiman stav Kine o ključnim interesima kao što je Tajvan. U svetu postoji samo jedna Kina, a srpska strana će i dalje čvrsto podržavati Kinu, bez oklevanja i nepokolebljivo", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da su kineske investicije i saradnja u velikoj meri doprineli ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije i povećanju životnog standarda srpskog naroda.

"Posebno od 2016.godine, zahvaljujući ličnoj brizi i podršci predsednika Si Đinpinga, Železara Smederevo je postigla ogromne ekonomske i socijalne rezultate. Budućnost Srbije je usko povezana sa Kinom. Srbija očekuje da intenzivira razmene sa Kinom u različitim oblastima i na različitim nivoima, želi da jača saradnje u različitim oblastima kao što su infrastruktura, nova energija, inovacije, veštačka inteligencija i humanističke nauke", rekao je.

Srbija će, dodao je njen predsednik,  aktivno promovisati visokokvalitetnu zajedničku izgradnju u okviru Inicijative Pojas i put, dovršiti deo pruge Beograd-Budimpešta u Srbiji po rasporedu, pozvati više kineskih kompanija da ulažu u Srbiji i očekuje otvaranje više direktnih i dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje, naročito od trenutka kad Sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu".

On je dodao da je danas najavljenp  produbljivanje strateškog partnerstva Srbije i Kine i izgradnja zajednice zajedničke budućnosti u novoj eri, što će sigurno biti nova prekretnica u istoriji srpsko-kineskih odnosa.

"Srpska strana čvrsto podržava i aktivno će učestvovati u inicijativama za globalni razvoj, za globalnu bezbednost i globalnu civilizaciju koju je predložio predsednik Si Đinping. Srbija će blisko sarađivati sa Kinom u multilateralnoj strateškoj saradnji kako bi se zajednički suprotstavila hegemoniji, branila ciljeve Povelje Ujedinjenih nacija i branila međunarodnu pravdu", istakao je.

Nakon razgovora, lideri dve zemlje su potpisali "Zajedničku izjavu o produbljivanju i jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Srbije i izgradnji zajednice zajedničke budućnosti Kine i Srbije u novoj eri" i prisustvovali razmeni brojnih dokumenata o bilateralnoj saradnji u okviru Inicijative Pojas i put, digitalne ekonomije, e-trgovine, infrastrukture, komunikacija, poljoprivrede, medija i drugih oblasti.

Teme