Web Analytics
Prve dame Kine i Srbije obišle Narodni muzej Srbije - BetaRS

Prve dame Kine i Srbije obišle Narodni muzej Srbije

Izložbe | 09.05.2024 | access_time 09:00
Prve dame Kine i Srbije obišle Narodni muzej Srbije
Supruga predsednika Kine Peng Lijuen i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić zajedno su drugog dana posete kineskog predsednika, 8. maja,obišle Narodni muzej Srbije u Beogradu.

Peng i Tamara Vučić su zajedno posetile izložbu slikarstva. Peng je izjavila da Narodni muzej Srbije ima dugu istoriju, i da su u muzeju izložena bogata dela, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Muzej nije samo mesto gde su zaštićene i izložene kulturne relikvije, nego i dvorana za širenje civilizacije, rekla je Peng. Ona je izrazila očekivanja da će Kina i Srbija jačati kulturnu komunikaciju i saradnju, i da će zajedno izgraditi most za dijalog civilizacije.

Peng i Tamara Vučić su zajedno gledale tkanje i druge tradicionalne srpske veštine, i razgovarale su sa srpskim tkaljama i veziljama.

"Srpsko ručno tkanje je veoma divno i specijalno. To je važna nematerijalna kulturna baština i prenosi se generacijama. Kultura veza Kine i Srbije ima sličnosti. Dve strane mogu da jačaju komunikaciju", rekla je Peng stimulišući mlade u obe zemlje da neguju nasleđe tradicionalnih rukotvorina.

Narodni muzej Srbije osnovan je 1844. godine. U muzeju je izloženo više od 400 hiljada eksponata. To je najveći i najstariji muzej u Srbiji, navodi CMG.

Teme