Web Analytics
Žofre: Srbija izabrala EU kao strateški cilj, treba da ubrza reforme - BetaRS

Žofre: Srbija izabrala EU kao strateški cilj, treba da ubrza reforme

Politika | 09.05.2024 | access_time 10:55
Žofre: Srbija izabrala EU kao strateški cilj, treba da ubrza reforme
Foto: Beta/Emil Vas

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas povodom Dana Evrope, 9. maja, da je Srbija izabrala članstvo u EU kao strateški cilj i da treba da ubrza reforme.

"Stateški cilj koji je Srbija izabrala za sebe, a to je da postane članica EU, jeste važan cilj u interesu građana Srbije i EU. Treba da idemo napred i ubrzamo reforme", rekao je Žofre za RTS.

On je dodao da su ključna pitanja reforme u oblasti vladavine prava, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezavisnost pravosuđa, pluralizam u medijima.

"Tu je i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, što je važan i ponekad doduše težak aspekt, ali svakako moramo da nastavimo da radimo", dodao je Žofre.

On je rekao da iduće nedelje u Beograd doalzi evropski komesar za proširenje Oliver Varheji koji će zaočeti razgovore sa novom vladom.

"Imamo i nov geostrateški kontekst, moramo da budemo bliži sa prijateljima, sa saveznicima, sa zemljama kandidatima, usklađivanje stavova je potrebno kako bismo razumeli pretnje koje su pred Evropom i da shodno tome reagujemo", rekao šef delegacije EU u Srbiji. 

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, Žofre je izrazio očekivanje da će se nova Komisija fokusirati na proces proširenja.

Povodom 9. maja Dana Evrope Žofre je istakao  značaj jedinstva EU u novom geostrateškom kontekstu i usklađivanja stavova, da bi se razumele pretnje koje su pred Evropom.

"Evropa je naša zajedniča kuća i moramo je štititi", rekao je za RTS Žofre, dodajući da je "rat ponovo na evropskom tlu i da je još veća potreba za jačanjem Unije u korist građana".

Prema njegovima rečima, geopolitička situacija je veoma ozbiljna i različita u odnosu na trenutak kada je EU bila formirana.

"Svakako glavni izazov sa kojim se danas suočavamo jeste ruska agresija na Ukrajinu. Imamo i rat na Bliskom istoku, u Gazi, i dosta nestabilnosti", rekao je ambasador, dodajući da "EU zahteva jedinstvo, kao i da preuzme neophodne mere da odgovori na ove pretnje".

Geopolitička situacija se mnogo promenila i kad govorimo o prošrenju i verujemo da postoji potreba da se nove zemlje integrišu u Uniju. To je, kako je naveo, u geostrateškom interesu EU, zemalja članica i zemalja kandidata, kazao je Žofre.

Teme