Web Analytics
Novačić: Sijeva poseta Srbiji neće negativno uticati na odnose sa EU i SAD - BetaRS

Novačić: Sijeva poseta Srbiji neće negativno uticati na odnose sa EU i SAD

Politika | 09.05.2024 | access_time 11:35
Novačić: Sijeva poseta Srbiji neće negativno uticati na odnose sa EU i SAD
Foto: Youtube/Printscreen
Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji neće se odraziti negativno na odnose Srbije sa EU i SAD jer i te zemlje sarađuju sa Kinom iako se u mnogo čemu ne slažu i vode propagandi rat, ocenio je pisac i novinar, dugogodišnji dopisnik iz Kine Aleksandar Novačić.

Sumirajući rezultate posete, Novačić je za agenciju Beta rekao da je prošla bez najavljenih velikih investicionih projekata i važnih sporazuma. 

"Poseta je, naravno, bila uspešna. Kineski predsednik je dočekan na 'severnokorejski način'. Potpisano je tridesetak memoranduma, većina male praktične vrednosti. Nije bilo nekog velikog investicionog projekta kako je najavio ministar (Siniša) Mali", rekao je Novačić.

On je ukazao i da nije jasno šta podrazumeva najavljena izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću.

"Rečeno je da Srbija i Kina prelaze sa strateških odnosa na zajednicu koja podrazumeva zajedničku budućnost dveju zemalja, što je najviši oblik saradnje. Neka nova formulacija, ali nije posebno objašnjena. Kakva zajednica? Politička, ekonomska, vojna? Ili se radi samo o dugoročnoj saradnji", dodao je.

Odnose Kine i Srbije, Novačić je ocenio kao "tradicionalno dobre još od posete predsednika (SFRJ Josipa Broza) Tita Kini 1977".

"Od tada su se smenjivala rukovodstva u Jugoslaviji i u Srbiji i sa svima je Kina imala dobre odnose. Tita su odveli kao prvog stranca u mauzolej Mao Cetunga i to mesec dana pre zvaničnog otvaranja. Miloševiću je tadašnji predsednik Đijan Cemin recitovao Njegoša na srpskom, a Koštunici je na uvo pevao 'Bela ćao'", rekao je.

Novačić je naglasio da se Kina apsolutno ne meša u to ko će biti na vlasti u zemljama sa kojima sarađuje, već sarađuje sa svima, ukoliko ima, pre svega, ekonomskog, ali i političkog interesa.

"U Srbiji ima i jedno i drugo. Srbija je na pragu EU, a Kina u tome vidi i deo svog geostrateškog interesa. Naravno interes je obostran. Srbiji znači kineski glas u Savetu bezbednosti i njen stav o nepriznavanju Kosova", dodao je.

Srbiji, prema Novačićevim rečima, takođe znače i investicije jer zapošljava radnu snagu, dok izvoz robe iz kineskih fabrika u Smederevu i Boru Srbija beleži kao vlastiti izvoz.

"Ukratko, ogromna je razlika u veličini i snazi dve zemlje. Zato tu nema ekonomske ravnopravnosti", kazao je Novačić.


Teme