Web Analytics
Pokret Tvrđava protiv gradnje pogona za preradu nafte u Smederevu, preti građanskom neposlušnošću - BetaRS

Pokret Tvrđava protiv gradnje pogona za preradu nafte u Smederevu, preti građanskom neposlušnošću

Životna sredina | Izvor: Beta | 10.05.2024 | access_time 12:00
Pokret Tvrđava protiv gradnje pogona za preradu nafte u Smederevu, preti građanskom neposlušnošću
Pokret "Tvrđava" saopštio je danas da bi izgradnja novog industrijskog kompleksa u Smederevu, koji bi se prostirao na 110 hektara, a u kome bi se prerađivala i proizvodila nafta, bila pogubna po zdravlje građana i zapretio da će pozvati građane na "neposlušnost".

"Smederevo već pripada gradovima sa trećom, najgorom kategorijom kvaliteta vazduha, koji se definiše kao prekomerno zagađen. Industrija je jedan od glavnih krivaca za takav vazduh, a zdravlje građana je ugroženo. Smatramo da bi u takvim okolnostima izgradnja novog industrijskog kompleksa, koji bi se prostirao na 110 hektara, a u kome bi se prerađivala i proizvodila nafta bila pogubna po zdravlje građana Smedereva", navedeno je u saopštenju.

Pokret je podsetio da je juče gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović izjavila da je potpisan Sporazum o izgradnji rafinerije nafte, koju će u Smederevu graditi kineska kompanija "Čajna enerdži internešenel grup".

Zemljište, na kome se planira izgradnja rafinerije nafte je, kako je naveo Pokret "Tvrđava", uz sam Dunav, pa bi dodatno bila ugrožena i međunarodna reka, a ceo kompleks bi se nalazio na samo dva kilometra od strogog centra Smedereva.

"Prljava industrija nije budućnost kakvu želimo našem gradu, jer već imamo kinesku železaru koja svakodnevno truje građane Smedereva i krši zakone  Srbije. Kao građanima Smedereva, ne preostaje nam ništa drugo nego da sprečimo planirani projekat rafinerije", naveo je taj pokret.

Istakao je da će pozvati građane na "neposlušnost" i sve druge zakonite vidove borbe, da bi se sprečila izgradnja nove rafinerije.

Pokret "Tvrđava" je podsetio da je 2010. godine već pokušana izgradnja rafinerije nafte u Smederevu, ali je taj projekat odbačen na lokalnom referendumu na kome je protiv izgradnje rafinerije glasalo 72,18 odsto građana, a "za" 27,82 odsto.

"Građani Smedereva ne žele rafineriju nafte i to će pokazati u narednom periodu, a lokalnu vlast pozivamo da još jednom razmisli da li želi da se upušta u ovakav projekat, jer će direktno biti odgovorna za sve posledice", naveo je Pokret.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina