Web Analytics
UNS: Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja ćuti - BetaRS

UNS: Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja ćuti

Društvo | 10.05.2024 | access_time 13:00
UNS: Lokalne samouprave u prekršaju, mediji bez novca, a Ministarstvo informisanja ćuti
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Konkursi za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za 2024. godinu raspisani su u 97 lokalnih samouprava, dok je 77 lokalnih samouprava prekršilo Zakon o javnom informisanju i medijima, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM) koji je stupio na snagu novembra prošle godine, propisao je obavezu lokalnih samouprava da raspišu konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja do 1. marta tekuće godine.

Isti zakon predviđa i kazne od 50.000 do 150.000 dinara za organe javne vlasti ako ne raspišu javni konkurs.

Na pitanje UNS-a postavljeno još krajem aprila, sada već bivšem ministru Mihailu Jovanoviću, šta će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uraditi povodom nepoštovanja Zakona, odgovora nije bilo.

"Osim neraspisivanja konkursa, u prvoj godini sprovođenja projektnog sufinansiranja po novom Zakonu novinari i mediji svedoci su i nedopustive prakse u brojnim lokalnim samoupravama da za konkurse izdvajaju i do 10 puta manje novca nego prethodnih godina. Kako se može zaključiti po njihovim budžetima, finansijsku podršku medijima nameravaju da pruže kroz 'usluge po ugovoru', izbegavajući tako da pri dodeli novca uvažavaju odluke Saveta za štampu i REM-a", ocenio je UNS.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović ocenio je da je to što su rokovi prošli, a niko nije odgovarao, jasna poruka da nema spremnosti za unapređenje sistema finansiranja medija.

"Izdvajanja za projektno sufinansiranje, umesto da se povećavaju, smanjuju se, a lokalnim i regionalnim medijima preti finansijsko i programsko pustošenje", rekao je Brajović.

Inače, UNS je i u Proglasu objavljenom 3. maja povodom Svetskog dana slobode medija zatražio od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da kroz efikasan inspekcijski nadzor kontroliše da li lokalne samouprave poštuju obavezu i rokove raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medija, kao i sprovođenje konkursne procedure.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je prvu sednicu Sabora za četvrtak, 16. maj

Teme