Web Analytics
Sinhua: Posetom Si Đinpinga veze Kine i Srbije podignute na viši nivo - BetaRS

Sinhua: Posetom Si Đinpinga veze Kine i Srbije podignute na viši nivo

Svet | 10.05.2024 | access_time 17:55
Sinhua: Posetom Si Đinpinga veze Kine i Srbije podignute na viši nivo
Foto: Kineski predsednik Si Đinping stiže u državnu posetu Srbiji na poziv predsednika Aleksandra Vučića, 7. maja (Sinhua/Huang Đingven)

Kineski predsednik Si Đinping završio je državnu posetu Srbiji tokom koje je sklopljen niz sporazuma i ojačana prijateljska veza sa tom zemljom, ocenjuje danas kineska agencija Sinhua ističući da su pečat kratkoj ali značajnoj poseti koja nije trajala više od 24 sata dali "dragoceni trenuci dobre volje i prijateljstva".

Na kraju ispunjenog dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se od Sija na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, gde ga je dan ranije dočekao.

Prethodno su Si i Vučić potpisali su zajedničku izjavu o izgradnji kinesko-srpske zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kao nadogradnji odnosa iz sveobuhvatnog strateškog partnerstva uspostavljenog 2016. godine.

Time je Srbija postal prva evropska zemlja koja je izgradila takvu zajednicu sa Kinom, navodi Sinhua I dodaje da su takav angažman na visokom nivou sa Kinom podržale zemlje poput Laosa, Pakistana i Tajlanda.

"Ovim sporazumom Srbija prednjači u odnosima sa Kinom", rekla je Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Sinhua: Posetom Si Đinpinga veze Kine i Srbije podignute na viši nivo
Foto Kineski predsednik Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraju u Beogradu, 8. maja 2024. (Sinhua/Li Sueren)


Aleksandar Mitić, naučni saradnik u Institutu, rekao je da ovo unapređenje strateške saradnje treba posmatrati veoma pozitivno. "To nije upereno ni protiv koga",dodao je.

Srbija je odavno poznata kao "kapija Balkana" na evropskom kontinentu. "Sve što je do sada urađeno i što će se raditi u budućnosti može poslužiti kao primer i drugim zemljama u regionu i širom Evrope da se što više angažuju. Princip uzajamne koristi zaista može da funkcioniše", dodao je.

U znak podrške izgradnji kinesko-srpske zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, u zajedničkom obraćanju novinarima sa Vučićem, Si je najavio šest mera. Među merama se ističu sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije koji će stupiti na snagu 1. jula i program razmene u okviru kojeg se mladi iz Srbije i mladi srpski naučnici pozivaju da posete Kinu u naredne tri godine.

"Nebo je granica", rekao je Vučić, misleći na obim saradnje sa Kinom.

"Srbiji to očigledno donosi mnogo. Otvaranje kineskog tržišta sa Sporazumom o slobodnoj trgovini, akademske razmene… su veoma, veoma važni", rekao je Aleksandar Pavić, srpski politički ekspert dodajući da "Kina ravnopravno pruža ruku saradnje i pruža velike mogućnosti bez uslova".

Sinhua piše da su značajni poslovi dodali novo svedočanstvo o posebnoj vezi čeličnog prijateljstva Kine i Srbije.

Sinhua: Posetom Si Đinpinga veze Kine i Srbije podignute na viši nivo
Foto Kineski predsednik Si Đinping prisustvuje ceremoniji dobrodošlice koju mu je priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 8. maja 2024. (Sinhua/Ding Haitao)

Dragoceni trenuci dobre volje i prijateljstva dali su pečat kratkoj ali značajnoj Sijevoj poseti Srbiji, koja nije trajala više od od 24 sata, a značajan trenutak bila je ceremonija svečanog dočeka koji je Vučić priredo gostu iz Kine u sredu ujutru uz impresivno prisustvo više od 10.000 građana Srbije.

Masa je mahala nacionalnim zastavama dve zemlje i skandirala "Kina! Srbija!" uz aplauze i ovacije koji su prožimali atmosferu, dodaje Sinhua.

"Ovde smo da pokažemo naše prijateljstvo sa Kinom i želimo da naši kineski prijatelji znaju da je veoma cenimo", rekao je za Sinhuu Miloš Tošić, profesor koji je bio na događaju dodajući da to nije samo njegovo mišljenje, već "svih ljudi koji su prisutni".

Na banketu dobrodošlice oko podneva, Si je sa Vučićem podelio nostalgične uspomene, prisećajući se jugoslovenskog filma "Most" i pesme "Bela ćao", koji su mu ostali u najlepšem sećanju iz mladosti.

"Kina će raditi zajedno sa prijateljskim narodom Srbije i ulagati neumorne napore da izgradi kinesko-srpsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri", obećao je Si u završnoj reči na zdravici, otvarajući vidik za dve zemlje, zaključuje Sinhua.

Teme