Web Analytics
Švajcarska pobedila na Evrosongu u Švedskoj, Hrvatska na drugom mestu - BetaRS

Švajcarska pobedila na Evrosongu u Švedskoj, Hrvatska na drugom mestu

Muzika | Izvor: Beta | 12.05.2024 | access_time 01:20
Švajcarska pobedila na Evrosongu u Švedskoj, Hrvatska na drugom mestu

Švajcarska je pobednica ovogodišnje Pesme Evrovizije, koje je održano u švedskom gradu Malmeu.

Mladić po imenu Nemo, sa pesmom Kod (The Code), obučen u bele hulahopke i roze suknju, osvojio je većinu članova stručnih žirija iz ukupno 37 država. Njegovo pravo ime je Nemo Metler (Mettler), ima 24 godine i pre ovog nastupa navodno je bio poznat kao reper.

Iako je najviše glasova publike osvojio hrvatski predstavnik Bejbi Lazanja (Baby Lasagna), Švajcarac je, zahvaljujući ubedljivom vođstvu po glasovima žirija, zadržao prvo mesto i dobio Zlatni mikrofon.

Švajcarska pobedila na Evrosongu u Švedskoj, Hrvatska na drugom mestu
Foto: AP


Predstavnica Srbije Teja Dora sa pesmom Redonda bila je na 18. mestu po glasovima žirija, ali je napredovala za jedno mesto zahvaljujući glasovima publike i činjenici da Velika Britanija nije dobila ni jedan jedini glas publike, što do sada nikada u ovom takmičenju nije zabeleženo.

Samo muzičko-scensko takmičenje ostalo je u senci brojnih skandala: od učešća Izraela uprkos politizovanoj pesmi, preko propalestinskih demonstracija i policijske intervencije protiv njenih učesnika, do eliminacije holandskog predstavnika, zbog čega je finalno veče imalo 25 učesnika, umesto predviđenih 26, a holandski šef žirija odbio da javno saopšti kome su dodelili glasove...

U pauzi između predstavljanja učesnika finala i glasanja, učinilo se da će se na sceni pojaviti članovi grupe ABBA, koja je pobedila pre tačno 50 godina na ovom takmičenju, sa pesmom Vaterlo (Waterloo), ali se to ipak nije dogodilo. Legendarnu pesmu najavili su hologrami članova švedskog sastava, a u njenom izvođenju su pomoć pružili i neki od prethodnih pobednika Evrovizije, uključujući i neizbežnog/neizbežnu Končitu Vurst (Conchita Wurst).

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama