Web Analytics
Grčka i EU negoduju što nova predsednica S.Makedonije nije izgovorila pun naziv svoje države - BetaRS

Grčka i EU negoduju što nova predsednica S.Makedonije nije izgovorila pun naziv svoje države

Region | Izvor: Beta | 12.05.2024 | access_time 18:50
Grčka i EU negoduju što nova predsednica S.Makedonije nije izgovorila pun naziv svoje države
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je danas ocenilo da je nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova "grubo prkršila Prespanski sporazum" tih dveju država iz 2018. godine o izmeni naziva Severne Makedonije, jer je danas pri polaganju zakletve izostavila reč "Severna".

Grčki mediji prenose da je Silijanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nazvala svoju zemlju samo "Makedonijom" uprkos tome što je u tekstu zakletve koju je najpre čitao predsednik odlazećeg Sobranja Jovan Mitreski pozivajući Silijanovsku da ga ponavlja za njim naveden naziv "Severna Makedonija".

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska Davkova "flagrantno prekršila" ne samo sporazum s Grčkom, nego i Ustav Severne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv.

U znak protesta ambasadorka Grčke u Severnoj Makedoniji Sofija Filipidu je napustila današnju svečanost u Skoplju.

Grčko ministarstvo u saopštenju upozorava da "bilateralni odnosi, kao i evropski put Severne Makedonije, zavise od pune primene Prespanskog sporazuma i pre svega od upotrebe ustavnog naziva te države".

U Atini se nižu oštre ocene grčkih stranaka i medija o postupku Siljanovske Davkove, uz kritiku vlade Grčke što nije reagovala strože.

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen je Severnoj Makedoniji poručila: "Poštujte Prespanski sporazum".

Ona je na platformi X napisala: "Da bi Severna Makedonija nastavila svoj uspešan put ka članstvu u EU, od najveće je važnosti da nastavi reformski kurs i da u potpunosti poštuje svoje obavezujuće sporazume, uključujući i Prespanski".

Sličnu izjavu je potom dala i Spoljnopolituička služba EU (EEAS) i izrazila žaljenje zbog izjave nove predsednice Severne Makedonije.

Teme