Web Analytics
ProGlas najavio da se zbog podela u opoziciji neće oglašavati do održavanja izbora - BetaRS

ProGlas najavio da se zbog podela u opoziciji neće oglašavati do održavanja izbora

Politika | 13.05.2024 | access_time 11:50
ProGlas najavio da se zbog podela u opoziciji neće oglašavati do održavanja izbora
Foto: Beta/ MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Inicijativa ProGlas najavila je da se do održavanja lokalnih izbora, raspisanih za 2. jun, neće oglašavati kako bi izbegli da njihovo delovanje bude različito tumačeno u odnosu na podele u opoziciji oko izlaska na izbore.

U saopštenju su naveli da arbitraža ili puko učestvovanje u dnevnopolitičkoj borbi "nikada nije bio, niti će biti" cilj ProGlasa.

"ProGlas je 30. decembra, zajedno s hiljadama građana, poručio da 'ne pristaje' na poniženje prouzrokovano izbornom krađom na decembarskim izborima. U tom duhu narednih meseci uložili smo ogromne napore da u zajedničkom frontu sa ujedinjenom opozicijom izborimo minimum uslova za slobodne i poštene izbore. Bili smo na dobrom putu da to postignemo. Na našu veliku žalost, u kritičnom trenutku, jedinstvo opozicije je narušeno", saopštili su pokretači inicijative.

Ocenili su da je podela u opoziciji u vezi izlaska na izbore "izuzetno loš ishod".

"Uvek smo se prevashodno obraćali onom delu biračkog tela koji je za promene. Sada kada su i ti birači podeljeni, smatramo da bi svako naše delovanje bilo protumačeno u odnosu na te nove podele, a arbitraža ili puko učestvovanje u dnevnopolitičkoj borbi nikada nije bio niti će biti naš cilj", naveli su u saopštenju.

Najavili da će od 3. juna "nastaviti borbu za sistemske promene u društvu".

"Uvereni smo da će biti potrebno mnogo napora da se građani ponovo okupe u jedinstven front borbe za istinske promene u Srbiji. Tome će se ProGlas posvetiti u narednom periodu. Zbog svega toga, ProGlas se u skladu sa svojim principima, do trećeg juna neće pojavljivati u javnosti", saopštila je inicijativa.

Teme