Web Analytics
Vučević: Srbija poštuje teritorijalni integritet svake članice UN, uključujući i Ukrajinu - BetaRS

Vučević: Srbija poštuje teritorijalni integritet svake članice UN, uključujući i Ukrajinu

Politika | Izvor: Beta | 13.05.2024 | access_time 14:15
Vučević: Srbija poštuje teritorijalni integritet svake članice UN, uključujući i Ukrajinu
Foto: Beta/Milan Obradovic
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i naglasio da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajinu.

Kuleba i Vučević su razgovarali o aktuelnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji u svetu i ekonomskoj saradnji dve države u tim okolnostim, saopšteno je posle susreta.

Kuleba je rekao da je njegovom posetom poručuje da postoji prostor da se odnosi država dodatno učvrste, navodeći da je jedan od razloga sličnost srpskog i ukrajinskog naroda, saopštila je Vlada.

"Srbija i Ukrajina imaju mnogo različitog, ali isto tako i zajedničkog i zato je moguće da zajedno gradimo budućnost u mnogim oblastima, zaključio je ministar spoljnih poslova Ukrajine", piše u saopštenju.

Vučević je sagovorniku ponovio stavove zvaničnog Beograda u vezi sa situacijom na Kosovu i o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da Priština nije ispunila nijedan zahtev koji je pred nju postavljen, kao da je neverovatno da neko posle skoro tri decenije pokreće ponovo pitanje Srebrenice.

"Otvoreni smo za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim nivoima", rekao je premijer i zahvalio sagovorniku na tome što je spomenuo humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ukrajinskom narodu.

Kuleba je nakon sastanka u Vladi Srbije otišao na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Vili "Mir" nastavivši prvu posetu nekog visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji, od početka ruske agresije u februaru 2022.
 

Vučić: Ambasador Srbije se uskoro vraća na dužnost u Kijev

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopšto je danas u Beogradu ministru spoljnih poslova Ukrajine Dmitru Kulebi da će se ambasador Srbije uskoro vratiti na svoju dužnost u Kijev.

Vučić je na Instagramu napisao da je imao "veoma dobar i korektan razgovor" sa Kulebom, koji je od sinoć u poseti Srbiji, zajedno sa prvom damom Ukrajine Olenom Zelenskom.

"Razmotrili smo i dogovorili unapređenje bilateralnih odnosa, sa posebnom željom da uskoro organizujemo ekonomski forum između privrednika dveju zemalja", napisao je predsednik Srbije nakon razgovora u Vili "Mir".

On je dodao da je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova razgovarao o evropskom putu obe zemlje i potrebi da se uspostavi mir.

"Ministru Kulebi sam ukazao i na probleme sa kojima se Srbija suočava, posebno na međunarodnom planu", napisao je Vučić  nakon sastanka sa Kulebom.

Kuleba je u Vladi Srbije ranije danas razgovarao i sa premijerom Milošem Vučevićem koji mu je kazao da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajinu.

Kuleba će danas razgovarati i sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić.

Kuleba i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska od juče borave u poseti Srbiji, što je prva poseta ukrajinskih zvaničnika Beogradu od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Predsednik Srbije će danas razgovarati i sa prvom damom Ukrajine, u zgradi Predsedništva, u 16 časova.

Teme