Web Analytics
Varheji: Nadam se ubrzanju puta Srbije ka EU i članstvu do 2029. godine - BetaRS

Varheji: Nadam se ubrzanju puta Srbije ka EU i članstvu do 2029. godine

Politika | 13.05.2024 | access_time 18:50
Varheji: Nadam se ubrzanju puta Srbije ka EU i članstvu do 2029. godine
Foto: Beta/Milos Miskov

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji danas je u Beogradu izrazio nadu da će nova vlada Srbije ubrzati put zemlje ka Evropskoj uniji, navodeći da se od nje očekuje sprovođenje demokratskih i reformi u oblasti vladavine prava i veća spoljnopolitička usklađenost sa Briselom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Varheji je rekao i da se nada da će Srbija postati članica EU pre isteka mandata naredne Evropske komisije 2029. godine.

"Nadam se da ćemo sa novom vladom imati još stabilniji tempo reformi. Jasno je da su potrebne demokratske reforme i reforme u oblasti vladavine prava, to će biti od izuzetne važnosti za nastavak procesa proširenja. Razgovarali smo i o dodatnom usklađivanju sa EU u spoljnoj politici, potrebno je da se Srbija više usklađuje sa spoljnom politikom Unije", kazao je Varheji.

Povodom rezolucije o kojoj će se izjašnjavati Generalna skupština UN, Varheji je rekao da se "apsolutno ne slaže" sa stavom o kolektivnoj krivici srpskog naroda za genocid u Srebrenici.

"Stigmatizacija srpskog naroda i kolektivna krivica nije održiv izbor, to ne doprinosi prevazilaženju svih strahota ratova na Balkanu. Kolektivno kažnjavanje nikad nije bilo deo naših vrednosti i nikad neće moći da bude. Kada govorimo o genocidu u Srebrenici, moramo da pamtimo šta se desilo, ali ne treba da širimo kolektivnu krivicu na jedan narod", naveo je Varheji.

 

Vučić: Ni jedna država neće ući u EU pre Ukrajine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je danas procenu da ni jedna zemlja neće biti primljena u Evropsku uniju pre Ukrajine, već se to može desiti samo istovremeno.

"U junu se očekuje velika pobeda Ukrajine na političkom planu u Briselu. Moja je procena, zapamtite moje reči, nisam to čuo ni od koga iz Evrope, kad god da bude ulaz niko neće ući pre možda samo simultano, istovremeno sa Ukrajinom. Za njih je Ukrajina apsolutno najvažnija, ima ogroman broj stanovnika,značajna teritorija, u ratu su sve razumemo", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa Evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejiem, on je dodao da očekuje da u EU istovremeno uđu Ukrajina i Moldavija i Gruzija i Zapadni Balkan, ali da nije siguran da li će neka zemlja zapadnog Balkana biti izuzetak.

"Zapišite ove moje reči pa za četiri godine da se setite da je bio neko ko vam je rekao kako će tačno da bude", rekao je Vučić.

Potvrdio je da u Srbiji boravi prva dama Ukrajine Olena Zelenski i rekao da ga pojedini mediji zbog toga nazivaju beskičmenjakom, a do juče su govorili da je susretom sa kineskim predsednikom Si Đipingom poslao poruku da se sprema da prekine evropski put Srbije.

Vučić je rekao da Srbija nema ništa protiv Ukrajine koja nije priznala Kosovo, ima 40 miliona stanovnika i ništa nažao nije učinila Srbiji.

Pitao je da li treba da ne razgovara sa Ukrajinom, a istovremeno da traži njihovu podršku u savetu Evrope i u Savetu bezbednosti UN.

"Nisam ni ruski ni evropski ni američki plaćenik, radim samo za Srbiju", rekao je Vučić i ponovio da su mu misli već u Njujorku gde će pružiti odgovor svima koji zahtevaju rezoluciju o Srebrenici.

Teme