Web Analytics
Varheji nakon sastanka sa Vučevićem: Današnje ključne odluke obilikuju narednih pet godina - BetaRS

Varheji nakon sastanka sa Vučevićem: Današnje ključne odluke obilikuju narednih pet godina

Politika | 14.05.2024 | access_time 08:50
Varheji nakon sastanka sa Vučevićem: Današnje ključne odluke obilikuju narednih pet godina
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji danas nastavlja trodnevnu posetu Srbiji, sastancima sa najvišim zvaničnicima u Beogradu i obilaskom pojedinih ustanova u Novom Sadu i Subotici.

Varheji će danas u vladi Srbije prisustvovati potpisivanju sporazuma o bespovratnim sredstvima koja Evropska unija donira za drugu fazu programa "Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji".

On će potom prisustvovati i potpisivanju Memoranduma o razumevanju kojim se uspostavlja Savet evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora u Srbiji.

Varheji će danas u Beogradu odvojeno razgovarati sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Evropski komesar će održati i zajednički sastanak sa više članova vlade - prvim potpredsednikom i ministrom finansija Sinišom Malim, ministarkom za evropske integracije Tanjom Mišćević, ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović i ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Tokom popodneva, Varheji će sa Vesićem obići završne radove na Intermodalnom terminalu Batajnica, čiju je izgradnju i opremanje finansirala EU.

On će potom obići i završne radove na Palati pravde u Novom Sadu, dok će u Subotici posetiti sinagogu, zajedno sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom. Varheji će u Subotici imati i sastanak sa predsedništvom Mađarskog nacionalnog veća i Savezom vojvođanskih Mađara.

Na početku trodnevne posete Srbiji, Varheji je juče imao sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, posle kojeg je izrazio nadu da će Srbija postati članica EU pre isteka mandata naredne Evropske komisije 2029. godine.

Varheji će sutra razgovarati sa predsednicom skupštine Srbije Anom Brnabić, a imaće i odvojene sastanke sa šefovima poslaničkih grupa vladajućih i opozicionih stranaka.

Iz Srbije Varheji odlazi u Crnu Goru, gde će u četvrtak u Kotoru učestvovati na samitu lidera sa Zapadnog Balkana i predstavnika EU i SAD, na kojem će biti razmatrana realizacija Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je EU usvojila. Domaćin skupa pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija" biće premijer Crne Gore Milojko Spajić, a među učesnicima je i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen.

Komesar za susedsku politiku i proširenje EU Oliver Varheji saopštio je u Beogradu, nakon sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem da će današnje ključne odluke "oblikovati narednih pet godina".

Varheji, koji se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, je na društvenoj mreži Iks (X) napisao da se danas sastao sa Vučevićem i članovima njegovog kabineta.

"Ovo je kritična godina. Narednih pet godina biće oblikovano na osnovu današnjih ključnih odluka. Nema vremena za gubljenje", napisao je on.

Dodao je i da je u Vladi Srbije detaljno razgovarao o otvorenim pitanjima Reformske agende koja treba da bude finalizovana u narednim danima.

"Razgovarali smo i o planu rasta. Diverzifikacija gasa je najhitnije pitanje. Ima značajan uticaj na budućnost energetske bezbednosti Srbije", kazao je on.

Vučević je na Instagramu, uz fotografiju sa sastanka, napisao da se sastao sa komesarom.

U Vladi Srbije će danas u prisustvu Vučevića i komesara EU biti potpisan sporazum o bespovratnim sredstvima za drugu fazu programa "Obnovljivi izvori energije – razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji".

Varheji će zatim razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačić.

Teme