Web Analytics
Đedović Handanović i Mujović: Potreban zajednički odgovor na izazove energetske tranzicije - BetaRS

Đedović Handanović i Mujović: Potreban zajednički odgovor na izazove energetske tranzicije

Tranzicija | 14.05.2024 | access_time 10:15
Đedović Handanović i Mujović: Potreban zajednički odgovor na izazove energetske tranzicije
Foto: Beta/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ministrom energetike i rudarstva Crne Gore Sašom Mujovićem, o regionalnom povezivanju i saradnji na pitanjima u vezi sa procesom energetske tranzicije.

Govoreći o zajedničkim izazovima, Đedović Handanović izdvojila je izazove regiona naspram Energetske zajednice i istakla da je važan zajednički nastup u međunarodnim organizacijama, jer će se tako uspešnije rešavati otvorena pitanja.

"Na nama je da kao region kažemo šta ugrožava naš, ne samo energetski sistem, već i ekonomski rast. Srbija ne može tek tako da prihvati zatvaranje termoelektektrana. Ne smemo i ne možemo da vučemo neodgovorne poteze, ali nastavljamo da budemo posvećeni prelasku na obnovljive izvore energije, a to je dugoročan proces. Prekogranična ugljenična taksa, nije pitanje samo energetike, već i privrede i naš region je u relativno sličnoj situaciji", rekla je ministarka.

Na bilateralnom sastanku sa resornim ministrom iz Crne Gore ministarka je rekla da je čitav region u procesu energetske tranzicije i da svi imaju određene ciljeve kad je reč o povećanju udela obnovljive energije i smanjenju emisija štetnih gasova, kao i obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja.

Đedović Handanović je navela da se nastavljaju radovi na izgradnji Transbalkanskog koridora, koji će bolje povezati Srbiju sa Crnom Gorom, što je važno za bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović rekao je da deli stavove ministarke Đedović Handanović da je neophodna zajednička regionalna akcija i reakcija, i to realna u nastojanju da se razume pozicija regiona.

Kako je saopšteno, na početku sastanka u vladi Srbije ministarka je ukazala da je razočarana stavom vlade Crne Gore po pitanju rezolucije o Srebrenici i ocenila da stav crnogorske vlade da glasa za rezoluciju koja će srpski narod proglasiti genocidnim nije prijateljski.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije