Web Analytics
Novi ruski ministar odbrane hoće pobedu u Ukrajini sa 'minimalnim' ljudskim gubicima - BetaRS

Novi ruski ministar odbrane hoće pobedu u Ukrajini sa 'minimalnim' ljudskim gubicima

Svet | Izvor: Beta-AFP | 14.05.2024 | access_time 16:55
Novi ruski ministar odbrane hoće pobedu u Ukrajini sa 'minimalnim' ljudskim gubicima

Novi ruski ministar odbrane Andrej Belousov, ekonomista bez vojnog iskustva, rekao je danas da hoće da modernizuje oružane snage i postigne pobedu u Ukrajini sa "minimalnim" ljudskim gubicima. 

"Ključni cilj specijalne vojne operacije (u Ukrajini) naravno je da se postigne pobeda... i to sa minimalnim ljudskim gubicima", rekao je Belousov ne precizirajući koji nivo gubitaka bi bio prihvatljiv, a Rusija inače ne otkriva broj poginulih i ranjenih u svojim redovima.

Od početka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine brojni vojni stručnjaci su konstatovalli da je ruska vojska pretrpela teške gubitke, procenjujući ih na više desetina hiljada poginulih. 

Ukrajina sa svoje strane tvrdi redovno da potiskuje talase smortnosnih frontalnih napada, kao poslednjih dana tokom ruske ofanzive u Harkovskoj oblasti.

Novi ruski ministar odbrane takođe je rekao danas da hoće da "optimizuje" vojnu potrošnju.

"Prvi cilj je da se osigura integracija ekonomije oružanih snaga u celokupnu ekonomiju zemlje. To nije jednostavno i pretpostavlja optimizaciju troškova.. što ne znači njihovo smanjenje", rekao je ministar.

U obraćanju gornjem domu parlamenta on je rekao da mu je drugi cilj da vojna privreda bude maksimalno otvorena prema inovacijama posebno u digitalnim tehnologijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je neposredno posle preuzimanja svog petog mandata, u nedelju uveče sproveo iznenadne izmene na vrhu sektora odbrane, posle više od dve godine sukoba u Ukrajini.

On je smenio svog vernog ministra odbrane na tom mestu od 2012. godine Sergeja Šojgua i imenovao ga za sekretara Saveta za bezbednost, tela koje okuplja najviše ruske zvaničnike ali bez stvarnih svojih ovlašćenja.

Paralelno je sprovedena čistka u ministarstvu uz optužbe za korupciju, sa hapšenjem zamenika ministra u aprilu i danas najavljenim hapšenjem generala Jurija Kunjecova, zaduženog za ljudske resurse.

Belousov je imenovan u vreme kada je vojna industrija postala sa napadom na Ukrajinu i zbog zapadnih sankcija motor ruske privrede.

Pored toga Kremlj je danas objavio da je bivši moćni sekretar ruskog Saveta za bezbednost i bivši šef specijalnih službi (FSB) Nikolaj Patrušef, imenovan za savetnika Vladimira Putina.

Taj bliski saradnik predsednika više decenija će biti zadužen za pomorsku izgradnju, što je funkcija koja je više u drugom planu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije objasnio zašto je Patrušev stavljen u pozadinu dajući uveravanja da će njegovo "ogromno iskusvto" odigrati "veliku ulogu" u oblasti izgradnje brodova.

Kada je reč o Šojguu Peskov je ocenio da "nije prikladno" govoriti o nazadovanju zato što je sekretar saveta za bezbednost "u direktnom kontaktu sa šefom države i ima veliku odgovornost".

Šojgu je poslednje dve godine kritikovan prvo zbog neuspeha blic ofanzive na Ukrajinu, zatim zbog problema snabdevanja ruskih trupa i konačno pre gotovo godinu dana zbog pobune šefa paravojne grupe Vagner, koji je zauzeo generalštab vojske u južnom gradu Rostovu i sa svojim ljudima krenuo na Moskvu pre nego što se predomislio.

Teme