Web Analytics
U Kijevu Blinken ručao u piceriji veterana iz rata protiv Rusije - BetaRS

U Kijevu Blinken ručao u piceriji veterana iz rata protiv Rusije

Svet | Izvor: Beta-AFP | 14.05.2024 | access_time 17:15
U Kijevu Blinken ručao u piceriji veterana iz rata protiv Rusije
Ministri spolnih poslova SAD i Ukrajine, Entoni Blinken (Anthony) i Dmitro Kuleba, ručali su danas u Kijevu u piceriji vojnih veterana iz rata s Rusijom.

Kuleba je dočekao Blinkena na ulazu u piceriju gde su se pozdravili zagrljajem i 40 minuta ručali pice. Za to vreme na ulazu u restoran su bili naoružani stražari.

"Kao poznavalac pice kao i većina Amerikanaca, mislim da je pica ovde odlična. Toplo je preporučujem!", rekao je Blinken.

Iznenadna poseta američkog državnog sekretara ima za cilj da uveri Kijev u vojnu pomoć Vašingtona, zastalu nekoliko meseci zbog sporova vlasti i opozicije u Kongresu SAD.

Tokom prethodne posete Kijevu septembra prošle godine američki ministar je s Kulebom bio u "Mekdonaldsu" da bi pozdravio povratak tog brenda u Ukrajinu posle zatvaranja početkom ruske invazije u februaru 2022. godine.

Kuleba je danas rekao Blinkenu da su ga "neki kritikovali na društvenim mrežama jer sam vas odveo u Mekdonalds, a ne u ukrajinski restoran. Tako da ispravljamo situaciju i dopunjavamo Mekdonalds picerijom koju su osnovali ukrajinski veterani i koja je postala legendarno mesto".

Tako je ovog puta izbor pao na piceriju mreže "Veterano Pizza" koju je 2015. osnovao Ukrajinac koji se borio protiv proruskih separatista koje je vojno podržavala Moskva na istoku zemlje.

Posle ručka, Blinken je prošetao ulicama sa alejom procvetalih kestena do jednog kafea gde se sastao s predstavnicima ukrajinskog civilnog društva.

Blinken se tokom šetnje uz pratnju novinara nakratko zaustavio na centralnom trgu Majdanu ispred improvizovanog spomenika ukrajinskim vojnicima poginulim tokom ruske invazije - hiljada malih plavo-žutih zastava Ukrajine pobodenih u travnjak.

Teme