Web Analytics
GG Čačak je naš: Gradu preti ekološka katastrofa zbog požara na užičkoj deponiji 'Duboko' - BetaRS

GG Čačak je naš: Gradu preti ekološka katastrofa zbog požara na užičkoj deponiji 'Duboko'

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.05.2024 | access_time 10:40
GG Čačak je naš: Gradu preti ekološka katastrofa zbog požara na užičkoj deponiji 'Duboko'
Predsednik Grupe građana (GG) "Čačak je naš" Dragan Bisenić rekao je danas da tom gradu preti "ekološka katastrofa", jer je "okovan smećem" zbog nemogućnosti da ga prebace u regionalnu deponiju "Duboko" kod Užica, posle požara koji je izbio na toj deponiji početkom maja.

Bisenić je rekao novinarima da se trenutno na transfer-stanici u čačanskom naselju Prelići nalazi preko 1.400 tona smeća.

"Svakoga dana 150 tona smeća se dovozi na transfer-stanicu i lageruje se na njenom parkingu, potpuno neadekvatnom prostoru za tu namenu, bez rešenja gde će to smeće otići u narednim danima", rekao je Bisenić, koji je i kandidat za odbornika na listi "Čačak protiv nasija i novi DSS" na predstojećim lokalnim izborima u Čačku.

On traži od gradskih i republičkih vlasti da hitno građanima saopšte šta će biti rešenje u narednim danima i kako će Čačak izaći iz potencijalne "ekološke katastrofe".

"Imamo veliki strah da će sve smeće, sav komunalni otpad koji bi trebalo da završi na deponiji 'Duboko', ostati u Čačku, a nemamo gde da ga lagerujemo". rekao je Bisenić.

Požar na deponiji "Duboko" izbio je početkom meseca zbog čega je proglašena vanredna situacija u Užicu.

Nekoliko stotina građana protestovalo je pre dva dana u Užicu ispred zgrade lokalne Skupštine, zbog višednevnog požara na deponiji koji je prema njihovim saznanjima prouzrokovao zagađenje vazduha, vode i poljoprivrednog zemljišta i zahtevaju da se deponija zatvori, a predstavnici gradske vlasti i uprave Javnog komunlanog preduzeća "Duboko" podnesu ostavke.

Inicijativa Pravo na vodu i Udruženje građana "Libergraf" u Užicu saopštili su da su zbog višednevnog požara na deponiji Duboko kod Užica zagađene podzemne i površinske vode.

Oni ističu da su ocedne vode deponije "potpuno devastirale" obližnji Turski potok kojim zagađenje dalje teče do užičkih reka Lužnica i Skrapež, koje se ulivaju u Zapadnu Moravu.

"Ovim vodama se služe poljoprivrednici i stočari užičkog kraja, čime zagađenje ulazi u sistem proizvodnje hrane", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da otpadne vode iz deponija sadrže različite toksične i kancerogene materije, poput teških metala, nitrita, amonijaka i drugih organskih jedinjenja.

Reginlana deponija "Duboko" u Užicu osnovana je 2005. godine za deponovanje komunlanog otpada iz devet gradova i opština Moravičkog i Zlatiborskog okruga - Čačka, Ivanjice, Lučana, Užica, Požege, Bajinebašte, Arilja, Čajetine i Kosjerića.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina