Web Analytics
Najavljeno uvođenje krivičnog dela napad na zaposlene u obrazovanju - BetaRS

Najavljeno uvođenje krivičnog dela napad na zaposlene u obrazovanju

Društvo | 16.05.2024 | access_time 18:05
Najavljeno uvođenje krivičnog dela napad na zaposlene u obrazovanju
Foto: Beta/Milan Obradovic

Ministarke prosvete i pravde Slavica Đukić Dejanović i Maja Popović razgovarale su danas u Beogradu s predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama.

Ministarstva prosvete je saopštilo da su se dogovorili da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde, uvrsti novo krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju dabi se krivično-pravno zaštitili prosvetni radnici.

U saopštenju se navodi da je Slavica Đukić Dejanović "istakla značaj saradnje sa sindikatima", osudila svaki oblik nasilja i "saglasila se da treba jačati autoritet prosvetnih radnika i obrazovni sistem činiti bezbednim".

Prosvetni radnici su danas na protestnom skupu u Beogradu zahtevali hitnu izmenu Krivičnog zakona da bi se napad na zaposlene u prosveti tretirao kao krivično delo o čemu su danas zahtev predali Vladi Srbije.

Zahtev za zaštitu prosvetnih radnika uputili su Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

Na protestu nastavnika ispred Vlade Srbije je rečeno da je više od 700 škola širom zemlje danas obustavilo rad povodom prošlonedeljnog napada učenika na nastavnika u Bačkoj Palanci, a u utorak je teško povređen i nastavnik Treće beogradske gimnazije koji je pokušao da razdvoji đake koji su se potukli tokom sportskog takmičenja.

Teme