Web Analytics
NATO trupe izvele najveću padobransku operaciju od 1945. godine - BetaRS

NATO trupe izvele najveću padobransku operaciju od 1945. godine

Svet | 17.05.2024 | access_time 18:45
NATO trupe izvele najveću padobransku operaciju od 1945. godine
Foto: YTPrintScreen

Padobranci vojski NATO-a su danas iznad Rumunije izveli najveću padobransku operaciju severnoatlantskih saveznika od Drugog svetskog rata - saopštio je NATO.

Kako je saopštio NATO, ta operacija je bila u sklopu vojne vežbe "Hitar odgovor 2024" koja je deo odbrambenih manevara "Odlučni branilac 2024", najvećih za više decenija u okviru NATO-a. Učestvuje 90.000 vojnika iz sve 32 NATO zemlje.

U vazduhoplovnoj bazi kraj Kampije Turci u Rumuniji, nemački vojni padobranci iz sastava Divizije za brzo reagovanje bili su na čelu trupa iz Francuske, Rumunije, Španije i SAD u padobransko-desantnoj operaciji 1.200 do 1.500 vojnika.

Padobrance je 14 transportnih aviona odvelo do zona iskakanja što tu operaciju čini jednom od najvećih i najkompleksnijih ove godine.

Vežba "Hitar odgovor 2024"u Rumuniji traje do 24. maja.

Portal Balkanska bezbednosna mreža je preneo 8. maja da je za vežbu angažovano 320 komada borbene tehnike iz sedam zemalja NATO.

Scenario vežbe predviđa oslobađanje okupirane teritorije kontranapadom uz padobranski desant.

Vežba se odvija od Balkana do Baltika u organizaciji američke Komande kopnene vojske za Evropu i Afriku.

Glavni segment vežbe u Rumuniji je uz korišćenje bojeve municije.

U Švedskoj vežba 800 padobranaca iz SAD, Španije, Mađarske i Italije što je prvi put u toj skandinavskoj zemlji od njenog ulaska u NATO u martu 2024. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika