Web Analytics
Brnabić: Nije normalno da Nemačka priča o genocidu - BetaRS

Brnabić: Nije normalno da Nemačka priča o genocidu

Politika | 22.05.2024 | access_time 10:50
Brnabić: Nije normalno da Nemačka priča o genocidu
Foto: Beta/Miloš Miškov
Informacija da će baš Nemačka predstaviti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama predstavlja dokaz da se svet okrenuo naglavačke i da "sve što je bilo normalna više nije", izjavila je u sredu predsednica Skupštine Srbije i doskorašnja premijerka Ana Brnabić.

"Ne mogu da shvatim zašto ovo Nemačka radi, kako je ovo uopšte moguće? Da li se iko tamo zapita kakav je ovo šamar celom svetu i čitavoj istoriji", upitala je Brnabić za televiziju Hepi.

Ona je, govoreći o stradanju srpskog naroda, navela da se ovakvom rezolucijom briše "dvadeseti vek i pravi nova istorija, novi svetski poredak zasnovan na lažima i brutalnom nepoštovanju bilo kakvih žrtava i pravila".

Prema njenim rečima, rezolucijom se "krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH", i ona predstavlja "skandal nad skandalima".

"U trenutku kad imate žarišta širom sveta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta", rekla je Brnabić.

Pritisci Zapada na veliki broj zemalja da podrže Rezoluciju o genocidu su ogromni ali ipak postoje naznake da će Grčka i Rumunija možda da promene svoj stav o tom predlogu, izjavio je u sredu premijer Srbije Miloš Vučević.

"Srbima je teško da razumeju da Grci glasaju za ovo, kao što nam je bilo mučno da gledamo da Grkinja (Dora Bakojani) predlaže ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope", rekao je Vučević na televizija Prva, povodom apela predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Grčka bude uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji u Generalnoj skupštini UN.

Generalna skupština UN u četvrtak treba da glasa o predlogu Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici.

Teme