Web Analytics
Kina napreduje u kontroli postojanih organskih zagađivača - BetaRS

Kina napreduje u kontroli postojanih organskih zagađivača

Životna sredina | 22.05.2024 | access_time 15:50
Kina napreduje u kontroli postojanih organskih zagađivača
Fotografija iz vazduha prikazuje deo reke Vuđiang u opštini Džucang okruga Veng'an, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou. (Sinhua/Jang Venbin)

Kina je postigla izuzetan napredak u kontroli upornih organskih zagađivača (POP), uspešno eliminišući 29 vrsta takvih štetnih supstanci, izjavio je ministar ekologije i životne sredine Huang Runćiu, prenela je Sinhua.

Uporni organski zagađivači, koje karakteriše njihova postojanost u životnoj sredini, potencijal za bioakumulaciju i sposobnost da putuju na velike udaljenosti, imaju štetne posledice na zdravlje ljudi i ekološku sredinu.

Da bi sprečila zagađenje od POP, međunarodna zajednica je postigla Stokholmsku konvenciju o postojanim organskim zagađivačima, koja je stupila na snagu 17. maja 2004, a postala je primenjiva na Kinu 11. novembra iste godine.

Eliminacijom 29 vrsta POP, Kina je efektivno obustavila proizvodnju i upotrebu svih takvih zagađivača navedenih u konvenciji koja se primenjuje na tu zemlju, čime je sprečila godišnju proizvodnju i oslobađanje stotina hiljada tona POP u životnu sredinu, rekao je Huang.

Na primer, intenzitet emisije dioksina iz ključnih industrija u Kini je značajno smanjen. Od vrhunca u 2012. godini, ukupne atmosferske emisije dioksina su postepeno opadale, što je rezultiralo odgovarajućim smanjenjem koncentracije dioksina u atmosferskom okruženju.

Trenutno je prosečan unos dioksina u ishrani među kineskom populacijom ispod standarda zdravstvenih smernica Svetske zdravstvene organizacije i nastavlja da opada.

Huang je napomenuo da je Kina značajno doprinela globalnom upravljanju životnom sredinom i održivom razvoju.

U budućnosti, Kina će nastaviti da daje prioritet zaštiti javnog zdravlja, pridržavaće se međunarodnih obaveza o kontroli POP i efikasno upravljati rizicima po životnu sredinu povezanim sa POP i drugim zagađivačima u nastajanju, rekao je Huang.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina