Web Analytics
Pametna fotonaponska baza revitalizuje neplodnu zemlju na severozapadu Kine - BetaRS

Pametna fotonaponska baza revitalizuje neplodnu zemlju na severozapadu Kine

Tehnologija | 22.05.2024 | access_time 16:00
Pametna fotonaponska baza revitalizuje neplodnu zemlju na severozapadu Kine
Foto: Robot za čišćenje radi u fotonaponskoj bazi CHN Enerdži Ningdong od dva miliona kilovata u gradu Lingvu, autonomni region Ningsia Hui na severozapadu Kine (Sinhua/Liu Hai)

U gradu Lingvu, koji se nalazi u severozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Ningsia Hui, nalazi se ogromno prostranstvo od 3,7 miliona fotonaponskih panela poređanih jedan uz drugi, koji blistaju pod suncem stvarajući očaravajući prikaz usred inače pustog pejzaža.

Ti fotonaponski paneli su deo složene fotonaponske baze CHN Enerdži Ningdong (Energy Ningdong) od dva miliona kilovata, piše Sinhua. Ma Đianbao, tehničar iz ogranka Ningsia pauer (Ningxia Power Co., Ltd). u okviru CHN Enerdži, sprovodi svakodnevne provere sa svojim timom koristeći bespilotne letelice u kontrolnom centru u Jinčuanu, glavnom gradu Ningsia, koji je udaljen oko 100 km.

"Dronovi patroliraju unapred određenim rutama, prenoseći slike baze u realnom vremenu. Za samo 30 minuta generiše se sveobuhvatan izveštaj sa tačnošću prepoznavanja greške do 90 procenata, značajno povećavajući efikasnost inspekcije", rekao je Ma.

Povoljan teren Ninksije, robusna elektroenergetska mreža i stabilna proizvodnja učinili su je vitalnim čvorištem za kineski program prenosa električne energije sa zapada na istok, snabdevajući strujom preko 10 provincija, uključujući Šandong i Džeđijang.

Lingvu je bogat resursima uglja. Tokom godina, neke oblasti oko rudnika uglja su zaostale zbog rudarskih aktivnosti u gradu. Fotonaponska baza koja se prostire na skoro 60.000 mu (oko 4.000 hektara) koristila je neplodna brda i padine koje karakterišu područja sleganja i kopanja, dajući im novu vitalnost.

Opremljena integrisanom platformom za inteligentno upravljanje, baza koristi najsavremenije tehnologije kao što su inteligentno čišćenje, inspekcija i geološko praćenje sleganja kako bi pokrenula pametnu i digitalnu evoluciju nove energetske fotonaponske industrije.

"Ranije je elektrana ove veličine zahtevala više od 150 radnika za bezbedan rad i održavanje. Sada, sa sedam dronova koji rade u isto vreme, kompletna inspekcija baze može da se završi za samo tri nedelje", rekao je Ma.

Redove panela u fotonaponskoj bazi čisti inteligentni robot bez vozača, čineći ih blistavo čistim.

"Pošto je Ningsija okružena pustinjama sa tri strane, naši paneli često akumuliraju pesak i prašinu, što smanjuje njihovu efikasnost. Da bismo rešili ovaj problem, razvili smo ovog bespilotnog robota za čišćenje", rekao je Džang Lei, zamenik direktora fotonaponske elektrane u Ningdongu. .

"Koristeći velike podatke, računarstvo u oblaku i 5G+, baza postiže inteligentan rad i održavanje, podstičući stvaranje novih kvalitetnih proizvodnih snaga prilagođenih potrebama regiona", dodao je on.

U skladu sa ciljevima zemlje za postizanje najvećeg nivoa ugljenika i neutralnosti ugljenika, kineska fotonaponska industrija takođe podržava održivost i zeleni razvoj.

Podvlačeći ekološke prednosti baze od dva miliona kilovata, Džang je rekao da baza proizvodi oko 3,7 milijardi kilovat-sati zelene električne energije za Džeđijang godišnje, što je ekvivalentno uštedi oko 1,15 miliona tona standardnog uglja i smanjenju emisije ugljen-dioksida za oko 3,15 miliona tona.

Pametna fotonaponska baza revitalizuje neplodnu zemlju na severozapadu Kine
Fotografija snimljena 27. marta 2024. prikazuje pogled na elektranu Ningdong kompanije Ningsia pauer u okviru CHN Enerdži u gradu Lingvu, u severozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Ningsia Hui. (Sinhua/Liu Hai)


Smeštena na više od 20 km od baze, elektrana Ningdong kompanije Ningsia pauer, u okviru CHN Enerdži, transformisala je nekadašnje rudarske bazene u fotonaponsku elektranu. Sue Siaoven, koji radi u elektrani, objasnio je prednosti za životnu sredinu, kao što su smanjeno isparavanje slatke vode i procvat vodenog života u ovoj oblasti.

"Ranije smo puštali malo riblje mlađi da bismo testirali da li se kvalitet vode poboljšao. Sada kada je riba porasla, oblast je privukla mnoge vodene ptice, uključujući divlje patke, kao i zaštićene životinje na nacionalnom nivou", rekao je Sjue.

Instalisani kapacitet nove energije Ningsije premašio je 36 miliona kilovata do kraja 2023.

Teme