Web Analytics
Ministarka energetike uručila ugovore za subvencijе energetske sanacije domaćinstava u Inđiji - BetaRS

Ministarka energetike uručila ugovore za subvencijе energetske sanacije domaćinstava u Inđiji

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 22.05.2024 | access_time 16:15
Ministarka energetike uručila ugovore za subvencijе energetske sanacije domaćinstava u Inđiji
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas u Staroj Pazovi jednog od 500 kupaca-proizvođača koji su solarnu elektranu izgradili uz bespovratna sredstva države i uručila ugovore o subvencijama za energetsku efikasnost za 91 domaćinstvo u Inđiji.

"U Srbiji imamo oko 2.270 kupaca-proizvođača među domaćinstvima, a skoro četvrtina je izgradila energetske objekte uz subvencije države. Porodici Šukić smo ugovor o subvenciji uručili pre nekoliko meseci i oni danas proizvode zelenu električnu energiju za svoje potrebe", rekla je Đedović Handanović.

Najavila je da će Opština Stara Pazova u narednih nekoliko nedelja raspisati novi poziv za koji su opština i Ministarstvo izdvojili rekordnih 80 miliona dinara, što znači da će dva puta više domaćinstva dobiti subvencije.

Dodala je da je opština Stara Pazova, uz Gnjilane, izdvojila najviše sredstava na ovogodišnjem pozivu prepoznajući važnost koji program ima za građane.
 
U Inđiji je dodeljen 91 ugovor za subvencije za energetsku efikasnost, a još toliko domaćinstava trebalo bi da dobije subvenciju u tekućem javnom pozivu.
 
"Građani su najviše zainteresovani za zamenu stolarije – prozora i vrata, tako je i u Inđiji gde je više od polovine subvencija dodeljeno za ovu meru. Drago mi je i da se šest domaćinstva odlučilo za solarne elektrane, jer u ovom delu Srbije imamo dovoljno sunčanih dana, a solarne elektrane od šest kilovata mogu da nadomeste i godišnje potrebe prosečnog domaćinstva za električnom energijom", rekla je ministarka.

Navela je da će Inđija raspisati novi javni poziv za dodelu subvencija za mere energetske efikasnosti u narednim nedeljama i da je za te namene država obezbedila 30 miliona dinara, a građani će imati 10 dana od raspisivanja javnog poziva do podnošenja prijava kako bi se informisali i pripremili dokumentaciju.

"Od prošle godine smo uveli da subvencije mogu da idu do 65 odsto vrednosti investicije, ako se građani odluče za više mera energetske efikasnosti, od ove godine subvencije mogu biti i do 90 odsto vrednosti za najugroženije građane i primaoce različitih vrsta socijalnih davanja, tako da praktično subvencija pokriva čitav iznos investicije", rekla je Đedović Handanović.
 
Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak naveo je da je interesovanje građana za ulaganja u energetsku efikasnost izuzetno veliko i da su zbog toga Ministarstvo rudarstvo i energetike i opština izdvojili više sredstva nego što je prvobitno bilo planirano, odnosno 24 miliona dinara.

"Domaći izvođače radova učestvuju u javnom pozivu i na taj način podstičemo i male privrednike iz našeg kraja. Verujem da nećemo stati sa ovom vrstom podrške građanima", rekao je on.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori