Web Analytics
Nova vrsta slepe ribe pronađena u podzemnim tokovima Kine - BetaRS

Nova vrsta slepe ribe pronađena u podzemnim tokovima Kine

Zabava | 23.05.2024 | access_time 11:00
Nova vrsta slepe ribe pronađena u podzemnim tokovima Kine
Foto: Zhou Jiajun/Xinhua
Kineski istraživači otkrili su novu vrstu ribe bez funkcionalnih očiju u podzemnoj reci unutar pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou.

U radu objavljenom u međunarodnom časopisu Zoosistematika I evolucija (Zoosistematics and Evolution), Sinociclocheilus guiiang je opisan kao ružičasta riba koja pripada rodu Sinociclocheilus. Ime je dobila po Guijangu, glavnom gradu provincije Guidžou, gde je vrsta pronađena 2019.

Riba je slepa, ima oči koje su degenerisale u crne mrlje bez kompletne očne strukture. Ovo je verovatno rezultat mračnog okruženja njenog staništa u podzemnoj reci, koja se nalazi u kraškoj pećini, rekao je Džou ĐiaĐun, koautor rada.

Vrsta ima izuzetno malu populaciju, sa samo 25 jedinki koje su zabeležene. Nedavna istraživanja su pokazala dalji pad njihovog broja, rekao je Čeng Guangjuan, koautor rada koji je prvi otkrio ribu.

Istraživači su upozorili da je nova vrsta u velikom riziku od izumiranja zbog zagađenja smećem i invazivnih vrsta rakova koje ugrožavaju njeno stanište u pećinama, naglašavajući potrebu za hitnim merama zaštite staništa.

U aprilu je tim od skoro 50 francuskih entuzijasta borilačkih veština posetio planinu Fanđingšan i tokom putovanja vežbao kineski čigong i tai či. Iv Perin, 62, bio je opčinjen slikama planine Fanđingšan i drugim slikovitim pogledima u Guidžou, što ga je navelo da se pridruži timu i vrati u Kinu nakon svoje prve posete 2015. Bilo je to mirno i moćno putovanje da se bude sa prirodom, rekao je Perin.

Guidžou nikada ne nedostaju zadivljujući planinski vidici. Planine "dvostruke grudi" u okrugu Dženfeng, planina "kupus od žada" u okrugu Daožen, stena "svetlo Bude" u Čišuiju i stena "pečurka" u planini Fanđingšan, takođe su privukle turiste izdaleka.

Teme