Web Analytics
Momirović: Italija je velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije - BetaRS

Momirović: Italija je velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije

Ekonomija | 24.05.2024 | access_time 16:00
Momirović: Italija je velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije
pks.rs

Robna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa Italijom u prošloj godini iznosila je više od pola milijarde evra i činila je više od 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, izjavio je danas ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović na panelu u okviru Poslovnog foruma Srbija - Italija u Trstu.

"Kada govorimo o našem ukupnom izvozu u Italiju, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi učestvovali su sa udelom od 17,1 odsto. Trećinu čine žitarice, a ukupan izvoz je bio veći od 300 miliona evra. Italija je i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike. Na ovo tržište plasiramo više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije", kazao je Momirović na panelu posvećenom cirkularnoj ekonomiji, objavilo je ministarstvo.

Kako je istakao, Sbija i Italija su tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a čemu svedoči i ukupna trgovinska razmena u prošloj godini koja je iznosila je 4,5 milijardi evra, od čega je srpski izvoz bio blizu dve milijarde evra.

Teme