Web Analytics
Nikezić (SSP): Srbija se danas zadužila i na poslovnom forumu u Trstu - BetaRS

Nikezić (SSP): Srbija se danas zadužila i na poslovnom forumu u Trstu

Ekonomija | 24.05.2024 | access_time 17:05
Nikezić (SSP): Srbija se danas zadužila i na poslovnom forumu u Trstu
Foto: Beta/Amir Hamzagić

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je danas da su na današnjem poslovnom forumu Srbija-Italija, italijanske razvojne banke i institucije obezbedile Srbiji stotine miliona evra novih kredita, pa prekomerno zaduživanje zemlje podseća na kockarskog zavisnika.


"Srbija sve više duguje, plaća sve veću kamatu i ima sve više poverilaca. Kada jedna država prestane da nas kreditira, Srbija nađe novu stranu 'žrtvu', koja kreditima daje veštačko disanje srpskim javnim finansijama i državnim firmama, a zauzvrat dobija najvrednije prirodne resurse, imovinu i tržište", rekao je Nikezić.

Dodao je da je Srbija od Kine, Azerbejdžana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske, preko Rusije, SAD, Nemačke i Francuske, sada stigla i do Italije, koja je, nakon najave novih kredita Elektroprivredi Srbije, Telekomu i Ministarstvu finansija, "izgleda sledeća u nizu stranih državnih poverilaca".

"A šta zauzvrat dajemo Italijanima? Iz italijanskih medija smo saznali da se Telekom obavezao da 'favorizuje' italijanske firme, posebno u oblasti IT sektora, komercijalne distribucije i kupovine i prodaje televizijskih prava, EPS u procesu dekarbonizacije, a Ministarstvo finansija u oblasti saobraćaja, turizma, telekomunikacija, energetike i IT sektora", objasnio je Nikezić.

Zato srpske javne finansije danas, kako je rekao, preživljavaju isključivo zahvaljujući prekomernom zaduživanju, pa je u poslednjih 12 godina javni dug zemlje porastao sa 15,3 na 36,5 milijardi evra.

Krediti stranih vlada su, prema njegovim rečima, udesetostručeni, sa 0,7 na sedam milijardi evra.

"Svakom dobronamernom čoveku je jasno da je ovako neodgovorno vođenje finansija neodrživo i da je, nažalost, sve bliže dan kada će država ostrati bez imovine, stranci prestati da nas kreditiraju, a građani dobiti račun za naplatu duga", rekao je Nikezić.

Teme