Web Analytics
Građanske incijative: U Beogradu održan skup o građanskom aktivizmu i civilnom društvu - BetaRS

Građanske incijative: U Beogradu održan skup o građanskom aktivizmu i civilnom društvu

Društvo | 28.05.2024 | access_time 21:10
Građanske incijative: U Beogradu održan skup o građanskom aktivizmu i civilnom društvu
U Beogradu je danas održan skup "Prilagođavanje promenama u prostoru za građansko delovanje" na kojem je više od 100 predstavnika civilnog društva, ministarstava, nadzornih institucija i akademske zajednice razgovaralo o primerima kolektivnog delovanja i načinima na koje civilno društvo može uticati na pozitivne promene.

Građanske incijative su saopštile da je na tom skupu ministar za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog Tomislav Žigmanov govorio o značaju uloge civilnog društva i da je prošle godine osnovan Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva uz saradnju sa organima državne uprave.

Direktorka Misije američka Agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Bruk Ajšam (Brooke Isham) je kazala da je "civilno društvo suštinski element jake demokratije", a direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ričard Koli (Richard Kohli) je rekao da je "otporno i aktivno građansko društvo sastavni deo demokratskog tkiva svake zemlje".

Kako je naveo, "u Srbiji to znači podršku akterima civilnog društva da angažuju građane na smislen način, obezbeđujući da se njihov glas čuje a doprinos vrednuje".

"Uveren sam da kroz naše kolektivne napore možemo da negujemo otpornije, živahnije i uticajnije građansko društvo za dobro Srbije", istakao je Koli.

Direktorka projekta "Za snažnije građansko društvo" koji sprovodi PartnersGlobal, Biljana Dakić je istakla važnost bolje komunikacije s građanima jer su "decenijske negativne kampanje o 'stranim plaćenicima' ostavile su traga u glavama građana koji u najvećoj meri ne prepoznaju značaj aktivnosti organizacija civilnog društva".

Ovaj skup je u okviru projekta "Za snažnije građansko društvo" koji finansiraju USAID i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovodi Partners Global.

Teme