Web Analytics
Radar: Dekanu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu preti smena jer je štitio Rio Tinto - BetaRS

Radar: Dekanu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu preti smena jer je štitio Rio Tinto

Životna sredina | Izvor: Beta | 29.05.2024 | access_time 10:20
Radar: Dekanu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu preti smena jer je štitio Rio Tinto
Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu izrekao je opomenu dekanu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof. Dušanu Živkoviću, zbog kršenja Kodeksa profesionalne etike, preneo je danas portal Radar.

Odbor je tu kaznu utvrdio na sednici održanoj 24. aprila, kako je navedeno,"zbog kršenja člana 6 Kodeksa profesionalne etike, po kome su članovi univerzitetske zajednice dužni da čuvaju integritet Univerziteta i njegovih članica i da rade savesno, marljivo, odgovorno i posvećeno, prema svom najboljem znanju".

Postupak se ticao činjenice da je dekan uporno onemogućavo šefa Katedre za pedologiju i geologiju, prof. Aleksandra Đorđevića, da ostvari uvid u dokumentaciju o izradi Pedološke studije za potrebe kompanije Rio tinto
Exploration.

Đorđević je saznao da se njegovo ime našlo na spisku učesnika u izradi Studije, iako ni on, ni još jedan potpisani saradnik sa katedre nisu učestovali u njenoj izradi.

Dekan je odbio da prof. Đorđeviću omogući da se uveri u istinitost ove informacije i umesto toga ga uputio da se obrati preduzeću koje je studiju i naručilo.

Usledio je postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja, u kome je Fakultet odbijao da postupi po prva dva doneta rešenja, da bi na kraju, ipak omogućio uvid u dokumentaciju u kojoj se u sva imena učesnika u Studiji – zatamenjena.

Iako je reč o najblažoj meri koju Odbor može da izrekne, Živkovića bi i opomena mogla koštati funkcije. Prema Statutu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dekan ne može biti lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike, a takođe je predviđeno da može biti razrešen pre isteka mandata ukoliko prekrši Kodeks.

Ipak, takav ishod bi zahtevao da prvo Veće Fakulteta pokrene postupak za razrešenje, a potom i da konačnu odluku, tajnim glasanjem, donese Savet fakulteta.


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina